MASURI ADOPTATE DE POLITIA ROMANA PENTRU PUNEREA IN APLICARE A MODIFICARILOR LEGISLATIVE IN DOMENIUL COMBATERII VIOLENTEI DE GEN

0
72

La data de 19 iulie 2018 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei noua forma a Legii nr. 217/2003, pentru prevenirea si combaterea violentei in familie. In termen de 90 de zile urmeaza ca institutiile care au competenta in aplicarea legii sa ia masurile necesare pentru punerea in practica a noilor masuri legislative.

 
Una  dintre  modificarile  majore  aduse Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violentei in familie este  introducerea  Ordinului de protectie provizoriu, care va fi emis de politisti din structurile Politiei Romane. Astfel, la nivelul Politiei Romane au fost dispuse mai multe masuri pentru punerea in aplicare a acestor modificari.

A fost constituit un grup de lucru, format din specialisti din cadrul structurilor cu atributii in acest domeniu, pentru elaborarea unor documente necesare aplicarii viitoarelor prevederi ale Legii nr. 217/2003.

Astfel, pana la implinirea celor 90 de zile, specialistii lucreaza la intocmirea formularului de evaluare a riscului, a metodologiei privind modul de interventie, organizare si desfasurare a activitatilor specifice Politiei Romane, privind faptele circumscrise violentei domestice, a formularului de ordin de protectie provizoriu si a procesului-verbal de comunicare a acestuia.

 

Aceste documente vor fi transmise si celorlalti membri ai Comitetului interministerial care au participat la elaborarea proiectului de lege, in vederea formularii de puncte de vedere pentru completarea sau modificarea acestora.

 

De asemenea, este in lucru o Strategie privind pregatirea profesionala (initiala si continua) a politistilor in vederea implementarii noilor modificari legislative, respectiv emiterea ordinului de protectie provizoriu.

 

Totodata, la nivelul Politiei Romane, se afla in curs de implementare un proiect O.S.C.E. pe tema ,,Combaterii violentei de gen”.

Proiectul a fost aprobat pentru implementare in 3 tari europene (Romania, Bulgaria si Ungaria), in perioada ianuarie 2018 – ianuarie 2020.

 
Acesta presupune pregatirea de formatori si specialisti, politisti si procurori din fiecare tara participanta la proiect, in domeniul combaterii violentei de gen.

 
De asemenea, urmeaza sa se desfasoare o campanie nationala de constientizare a fenomenului violentei domestice si sa fie tiparite ghiduri pentru prevenirea violentei de gen.