Adrian Năstase intervine, cu mănuși de catifea, în conflictul care ZGUDUIE PSD

0
132

Fostul premier al României, Adrian Năstase, intervine în conflicul din PSD. Acesta găzduiește pe blogul său o analiză semnată de Marius Stoian în care situația stângii pe eșicherul politic este analizată minuțios.

"Nu sunt un nostalgic. Dimpotrivă, mă simt puternic implicat în construcția unui viitor euro-atlantic democratic pentru România, prin oameni și idei. Dar rememorarea acelei epoci mi-a stârni un diapazon complex de sentimente: de la emoții pozitive, până la furie și exasperare. Nu am să le pun în conecție cu diversele momente din acele timpuri. Totuși, aș vrea să remarc câteva chestiuni:

1. Liderii politici de stânga (eu nu m-am regăsit la stânga nicicând cu adevărat!) aveau și vocație intelectuală: de la Ion Iliescu prietenul lui Lester Brown cel cu „problemele globale ale omenirii” -despre care noi „superiorii” găseam un zâmbet ironic -și până la „aspenul” Mircea Geoană, toți, dar absolut toți au reflectat și continuă să reflecteze asupra evoluțiilor planetei. Și continuă să scrie. Fie doctrină, fie mărturii istorice, fie analize profunde ale evoluțiilor contemporane. Cu toții- dincolo de bune și de rele- au avut această calitate.Și nu e puțin lucru.

2. Perioada de început a democrației românești a fost una dramatică, cu multe incertitudini și dificultăți, cu ecuații complexe care în retrovizor pot fi citite altfel. Cu sânge. Cu furie. Cu îndârjire. Dar peste toate a plutit adierea unui consens ce s-a fixat la Snagov în 1995- România Occidentală, cu asumarea integrală și fără rezerve a valorilor euro-atlantice. Și Ion Iliescu și Petre Roman și Adrian Năstase și (mai puțin vizibil atunci) Mircea Geoană au avut întelepciunea de a vedea calea. Și de a trece peste lucrurile secundare. Toate acestea au fost câștigate cu sacrificii uriașe și suntem la începutul scurtului drum pe care le putem pierde.

3. Nu doresc, sub nici o formă, să fac o comparație inutilă cu ceea ce se declară a fi stânga la putere azi. Dar, sunt puțin mirat că acești lideri social-democrați, cu certe și profunde calități intelectuale (poate cu excepția unor intervenții limitate ale lui Adrian Năstase) nu se simt îngrijorați de soarta social-democrației românești, alunecată funest către un populism ieftin, într-un moment de reconfigurare chiar a familiilor politice europene. Și din poziția aceasta, de soarta democrației românești în genere, pe care au proiectat-o și construit-o alături de celelalte forțe politice responsabile din România. Cu toate imperfecțiunile ei, totuși funcțională. Poate că au obosit sau sunt dezamăgiți de nedreptăți sociale sau personale. Dar eu cred că ei au încă o responsabilitate față de România și față de stânga românească.

Apropiații mei știu că prin vocație sunt un om al construției, al „ecumenismului politic”.

Dar există și momente nefericite în care un asemenea dialog se blochează în orgoliu sau lipsă de discernământ. Luați acest apel al meu nu ca pe o intervenție politică ci ca pe o datorie de conștiință. Până nu e prea târziu „

", se arată pe blogul lui Adrian Năstase.