CTP o ironizeaza pe Dancila: ‘Discursul d-sale a fost aproape perfect’

0
64

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat într-o manieră originală discursul susținut de premierul Viorica Dăncilă miercuri în Parlamentul European.

republica.ro:

Premierul Dăncilă și-a început discursul din Parlamentul European prin a spune, cât a putut de răspicat, că n-a venit acolo „să dea socoteală”.

Corect, așa a și fost. Doamna Dăncilă a venit acolo să ceară socoteală, nu să dea!

Discursul d-sale a fost aproape perfect, doar un singur lucru a lipsit: doamna Dăncilă nu și-a înfipt mâinile în șolduri. Și n-ar fi fost rău nici câte-un discret „Ardi-v-ar focu!” sau „Fir-ați ai dreacu!…”.

În mod straniu, prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, nu s-a îngălbenit la față, nu și-a smuls barba în semn de căință, nu s-a prăbușit tremurând cu capul pe masă, cum ar fi fost de bun-simț în fața rățoielilor doamnei Socoteală. Dimpotrivă, cu aceeași fermitate nu lipsită de amenințare, a avertizat guvernul României că va trebui să răspundă întrebărilor detaliate pe care i le va adresa în legătură cu legile justiției și statul de drept. Și că, dacă marșarierul continuă, Executivul român poate fi adus în fața Justiției europene. Iar președintele de ședință precum și majoritatea celorlalți parlamentari păreau mai degrabă iritați și plictisiți de mahalageala reprezentanților României.

Cerând socoteală cine sunt oficialii europeni care au redactat Raportul MCV despre România, dna Dăncilă a atins o culme imbecilă a tupeului – se crede probabil Dragnea când îi „ievaluează” pe judecătorii care îl judecă.

De fapt, întreg discursul mult-iubitei doamne premier nu era nicidecum pentru Uniunea Europeană, ci pentru cetățenii mai puținei la minte de acasă. Bruxellesul, Strasbourgul știu foarte exact ce îi poate pielea coaliției PSD-ALDE și ce se întâmplă în realitate în România, bombasmele despre mii de magistrați șantajați și milioane de cetățeni interceptați nu mișcă pe nimeni. Tot ce pot să spere doamna Socoteală și cei care i-au scris discursul pe cât de bățos, pe atât de mincinos, este ca romaniacii iubitori de „țărișoară” până la viol să-i iubească și mai tare pentru ce au făcut. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Titus Corlăţean spune că referendumul din week-end „nu are nimic de-a face cu redefinirea familiei. S-a spus treaba asta, au fost manipulări, au fost minciuni. Dezmint categoric. Relaţiile personale, private şi de familie în toată complexitatea lor sunt garantate în România din 1991, prin articolul 26 din Constituţie. Asta înseamnă şi familia monoparentală. În mod cert, este şi va fi susţinută în continuare această formulă de stat. Înseamnă şi copiii din afara căsătoriei, care trebuie şi au în continuare drepturi egale cu copiii din interiorul căsătoriei, inclusiv în materie succesorală, înseamnă şi formele de parteneriat LGBT, în deplina lor libertate”.

Senatorul PSD precizează că „altceva este instituţia căsătoriei şi asta este o chestiune separată. Or aici şi din perspectivă democratică o spun, atunci când ai totuşi trei milioane de cetăţeni români, cea mai mare petiţie, solicitare semnată vreodată în România, care îţi spun noi, cetăţeni plătitori de taxe şi impozite în România, noi vă solicităm vouă, autorităţilor, să supuneţi aprobării societăţii româneşti prin referendum propunerea pe care noi o susţinem, definirea căsătoriei în mod explicit, nu între soţi, care a devenit o noţiune interpretabilă, inclusiv din perspectiva numărului, că pluralul de „soţi” poate să însemne şi trei, între altele şi respectiv, redefinirea de o manieră clară, în terminologia bărbat şi femeie”. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Linia ferată care ar urma să lege Gara de Nord din Bucureşti de aeroportul Otopeni va fi gata până în anul 2020,iar Ministerul Transporturilor a prezentat pentru prima dată o randare animată, prin care arată pe unde ar putea să treacă viitoarea cale ferată. Simularea grafică arată că aceasta va supratraversa Drumul Naţional 1 pe estacade şi va forma o curbă pe actualul scuar cu vegetaţie din faţa aeroportului, însă reprezentanţii CFR spun că traseul ar putea suferi modificări.

„Simularea grafică reprezintă o variantă preliminară, iar varianta finală de traseu va fi anunţată după finalizarea şi predarea de către prestator a studiului de fezabilitate“, spune Oana Brânzan, purtător de cuvânt al Companiei Naţionale de Căi Ferate.

Legătura cu trenul între Gara de Nord şi aeroportul Otopeni ar urma să fie reali­zabilă în următorii doi ani, potrivit unei declaraţii făcute de ministrul trans­por­turilor, Lucian Şova, marţi seară, într-o emisiune televizată.

„Am spus precis că, în orizontul lui 2020, vom merge cu trenul de la Gara de Nord la aeroportul Otopeni şi vă spun sincer că într-un an şi ceva se poate realiza acest lucru“, a spus Lucian Şova, citat de Mediafax.

Posibilitatea de a realiza acest proiect în următorii doi ani, exprimată de ministrul trans­porturilor, vine în contextul în care această promisiune a fost formulată şi de pre­decesorii săi în scaunul de ministru de mai multe ori în ultimii ani. Proiectul se află în faza de studiu de fezabilitate de zece ani.