Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că remanierea guvernamentală este modul prin care liderul PSD, Liviu Dragnea, ”dă șpagă” celor care i-au salvat scaunul de președinte al partidului, numindu-i în funcție la ministere și că primul remaniat ar trebui să fie premierul, Viorica Dăncilă.
„Am discutat despre așa zisa remaniere guvernamentală care se discută astăzi. Și mâine și poimâine se va mai discuta despre ea. Din punctul nostru de vedere această remaniere guvernamentală nu este altceva decât un mod prin care Liviu Dragnea dă șpaga către baronii care i-au salvat scaunul de președinte oferindu-le niște poziții și și pedepsește pe baronii care s-au răsculat împotriva lui”, a afirmat Ludovic Orban, în Parlament, după Biroul Executiv al PNL, conform Mediafax.
Liderul PNL a susținut că primul remaniat al Guvernului ar trebui să fie premierul Viorica Dăncilă.
„Din punctul de vedere al PNL remanierea trebuie să înceapă cu premierul, cu Viorica Dăncilă, care este cea mai nepotrivită persoană să conducă un guvern. De asemenea, considerăm că doamna Dăncilă care zice că face evaluarea miniștrilor, nu are capacitatea nici măcar să se auto-evalueze pe ea, dar pe alți miniștri. Ca atare considerăm că această remaniere nu va aduce nimic bun României și că în continuare România nu are Guvern. Nu există altceva decît slugi ale baronilor PSD, care nu răspunde decât ordinelor date de Liviu Dragnea”, a adăugat Orban, după BEx al PNL.
Premierul Viorica Dăncilă va finaliza luni evaluarea miniștrilor, care va fi urmată de o remaniere. PSD va discuta acest aspect în Comitetului Executiv, care va avea loc în această săptămână. ALDE a anunțat că niciun ministru al formațiunii nu va fi remaniat.
Aceasta a declarat, miercuri, la Parlament, că se urmează o remaniere guvernamentală şi că va finaliza, până luni, evaluarea miniştrilor din cabinetul său.
„O remanierea va exista. Luni termin evaluarea”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, miercuri, la Parlament.
Și vicepreşedintele PSD Marian Oprişan a declarat, miercuri, la Parlament, că miniştrii care nu au comunicat public măsurile bune pe care le-au luat „nu au ce să caute” în Executiv, social-democratul spunând că vicepremierul Paul Stănescu este „destoinic”, dar „nu a comunicat deloc”.
„Miniştrii, pentru faptul că suntem în grafic cu programul de guvernare şi cetăţenii români o duc mai bine, toţi miniştrii trebuie să iasă public şi să explice măsurile bune pe care le-au luat. Cei care nu comunică nu au ce să caute, după părerea mea, în funcţii guvernamentale. Paul Stănescu nu a comunicat deloc, aşa cum bine ştiţi. Este colegul meu, este un om destoinic, un preşedinte de consiliu judeţean bun, dar la capitolul comunicare, în ceea ce priveşte activitatea ministerului Dezvoltării, aceasta nu a existat”, a declarat, miercuri, la Parlament, vicepreşedintele PSD Marian Oprişan.
El a adăugat că organizaţia judeţeană PSD Vrancea nu îşi doreşte, la remanierea guvernamentală, să obţină niciun post de ministru.
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, într-o emisiune TV, că a discutat, luni seară, cu Liviu Dragnea care i-a spus că PSD va avea o şedinţă a Comitetului Executiv în care social-democraţii vor discuta despre remanierea guvernamentală.
Și opoziția a exprimat un punct de vedere cu privire la remanierea guvernamentală. Vicepreședintele PNL, Laurențiu Leoreanu, a afirmat că pe lista remanierii e obligatoriu să fie ministrul Transporturilor, Lucian Șova, „pentru blocarea autostrăzii Unirii”. Un alt ministru dorit remaniat de opoziție este și Petre Daea, pentru „dezastrul produs de necontrolarea pestei porcine”.
Pe de altă parte, opoziția consideră că ministrul Justiției, Tudorel Toader, ar putea fi o excepție de pe lista remanierilor, după anunțul acestuia despre revocarea procurorului general, Augustin Lazăr.
„Nu putem decât să constatăm că în ciuda recomandărilor Comisiei de la Veneția, în ciuda recomandărilor Comisiei Europene, Departamentului de Stat (al SUA – n.r.), în ciuda unui an și jumătate de proteste ale societății civile din România, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu continuă, prin instrumental numit Tudorel Toader, să destructureze justiția. Este atacul final. Practic Tudorel Toader și-a salvat poate remanierea, demarând procesul de eliminare și a ultimului procuror care stătea în calea structurii de stat infracțional pe care Liviu Dragnea se chinuie să o costruiască. Unul dintre reproșurile aduse domnului Lazăr este Acela că ar fi criticat funcționari de rang înalt și normalitatea pe care o vede Tudorel Toader, aceea conform căreia parlamentarii și PSD pot să critice procurorii, dar procurorul șef nu are dreptul să âși apere colegii este o normalitate pe care nu o putem tolera”, a afirmat Dan Barna, în Parlament.