Academicianul iesean, Bogdan C. Simionescu, vicepresedinte al Academiei Romane, ales joi presedinte al Comitetului Roman pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST), afirma ca nu vom avea viitor ca natiune daca tinerii Romaniei Centenare nu vor cunoaste trecutul si propune organizarea unor ample conferinte in scoli si universitati.
"Avand in vedere faptul ca este un An Centenar si ca urmeaza inca doi ani care sunt importanti pentru istoria noastra, cred ca doua actiuni sunt importante. Prima este ca tineretul nostru, cei din scoli, din gimnazii, la nivelul gimnaziilor, de fapt, sa cunoasca istoria noastra mai bine, sa cunoasca personalitatile pe care le-am avut in stiinta, in cultura, personalitati pe care le intalnesc, uneori, in manualele de gimnaziu, de liceu, dar nu aprofundeaza viata lor si nu inteleg bine importanta lor", a declarat acad. Simionescu pentru AGERPRES.
El spune ca acest deziderat poate fi realizat prin intermediul unor conferinte sustinute in licee si universitati.
"Pentru ca este important sa stie trecutul nostru. Daca nu vor sti ei trecutul si daca trecutul va fi din ce in ca mai putin cunoscut pana la a fi uitat sau ignorat, atunci n-o sa avem nici viitor ca natiune", considera academicianul.
O a doua actiune pe care noul presedinte al CRIFST o are in vedere este cunoasterea pe plan international a istoriei personalitatilor romanesti si a contributiilor lor in stiinta, arta si cultura europeana si mondiala.
"Multi nu stiu, de exemplu, nici in Franta, ca Brancusi provine din Romania, ca Cioran provine din Romania. Ii considera francezi. Multi nu stiu ca Procopiu a fost cel care a descoperit magnetonul, teoretic inaintea lui Bohr, care a luat Premiul Nobel. Acum este recunoscut in lumea stiintifica acest lucru. Dar intelectualii obisnuiti nu cunosc acest lucru. Deci trebuie sa ne facem mai cunoscuti si in exterior. Exista carti importante de aeronautica, publicate in edituri straine, care nici macar nu pomenesc de marile personalitati din acest domeniu pe care le-a dat Romania. Si ele sunt, exista si au avut contributii extrem de importante la dezvoltarea aeronauticii ca stiinta", a accentuat acad. Bogdan C. Simionescu.
Vicepresedintele Academiei Romane sustine ca "am avut oameni de stiinta si de cultura de dimensiune europeana si internationala, incepand chiar cu Dimitrie Cantemir".
"Si ei nu sunt cunoscuti. Nu sunt cunoscuti nici la noi. Emil Racovita a fost parintele biospeologiei, dar este prea putin cunoscut si la noi, desi anul acesta serbam 150 de ani de la nasterea lui. Se fac cateva manifestari putin semnificative, cand el ar trebui sa fie pe buzele tuturor acum. Ar trebui sa apara in ziare, ar trebui sa apara sa televizor, ce a facut el. Sa se vorbeasca la radio. Este o personalitate cu care ne putem mandri cu siguranta", a mai spus acad. Bogdan C. Simionescu.
CRIFST este un organism aflat in subordinea Prezidiului Academiei Romane si care reprezinta forul tutelar la manifestarile Uniunii Internationale de Istoria Stiintei.
Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Academiei Romane, transmis joi AGERPRES, Comitetul Roman pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST) a fost infiintat in anul 1956, la initiativa acad. Traian Savulescu, presedinte al Academiei Romane in perioada 1948-1959.
CRIFST este alcatuit din membri titulari, membri corespondenti si membri de onoare ai Academiei Romane, precum si din specialisti in istoria stiintelor, filosofiei stiintei si istoriei tehnicii si membri asociati, tineri cercetatori in curs de formare.
Activitatea CRIFST se deruleaza prin intermediul a trei divizii, respectiv Istoria stiintei, Logica, metodologia si filosofia stiintei si Istoria tehnicii. CRIFST are filiale in Arges, Brasov, Constanta, Cluj-Napoca, Craiova, Iasi si Timisoara.
Functia de presedinte al Comitetului Roman pentru Istoria si Filosofia Stiintei si Tehnicii (CRIFST) a fost detinuta anterior de academicienii Mihail Ralea, Athanasie Joja, Stefan Milcu, Stefan Balan, Mihai Draganescu si Dan Berindei.