Gabriel Oprea revine oficial în politică și a fost ales președinte al UNPR, partid din fruntea căruia demisionase și rămăsese președinte de onoare. La revenire, Oprea a anunțat că UNPR se va înscrie în viitoarele bătălii electorale, dar și faptul că va demara negocieri cu partidele de centru-stânga, adică cu cei de la PSD.
Uniunea Națională pentru Progresul României s-a reunit miercuri, 12 decembrie 2018, în Conferință Națională Extraordinară.
Pe ordinea de zi a Conferinței s-au aflat Raportul de activitate al președintelui și BPPN pentru perioada 04.04.2017-30.11.2018, statutul UNPR, alegerea președintelui partidului, precum și a președintelui executiv, secretarului general, președintelui Consiliului Național și vicepreședinților. În cadrul Conferinței Naționale s-a dezbătut și s-a aprobat strategia partidului pentru alegerile europarlamentare.
Președintele fondator Gabriel Oprea a fost ales președinte al Uniunii Naționale pentru Progresul României.
Ion Răducanu a fost desemnat prin vot președinte executiv, iar Nuțu Fonta a fost reconfirmat în funcția de secretar general. În funcția de președinte al Consiliului Național a fost ales Eugen Chebac.
Vicepreședinții partidului, aleși în cadrul Conferinței Naționale Extraordinare, sunt: Gheorghe Emacu, Iulian Popescu, Titu Bojin, Luminița Adam, Mărioara Nistor, Gheorghe Bică, Mircea Manolache, George Lipoveanu, Alin Berbecaru, Ion Șerban, Daniel Manolache, Ioan Cheudan, Ionuț Badea, Avram Cătănici, Daniela Popa, Murgu Neagu, Ioan Babuș, Constantin Tomescu, Constantin Popa. Trezorierul UNPR este Liviu Goncea, iar Luminița Adam și Valeriu Pricină sunt purtătorii de cuvânt ai partidului. De asemenea, au fost desemnați președinții departamentelor partidului.
În prezent, UNPR are 26 de primari, 76 viceprimari, 16 consilieri județeni, 1 consilier general, 15 consilieri în sectoarele Capitalei și 1203 consilieri locali în teritoriu.
Gabriel Oprea, președintele ales al UNPR, le-a transmis celor prezenți un mesaj de unitate și a subliniat principalele obiective ale partidului pentru perioada următoare, începând cu participarea la alegerile europarlamentare și atingerea tuturor țintelor propuse.
“În vara anului 2015, ajunsesem la cea mai înaltă cotă de încredere, de 32%, iar UNPR, partidul pe care l-am fondat, avea peste 10 procente în sondaje. Acest avânt politic a deranjat și știm cu toții ce a urmat. Mi s-au construit dosare politice pentru ca eu și UNPR să fim înlăturați.
Dar, adevărul învinge întotdeauna. Suntem puternici, suntem uniți și mergem înainte cu încredere. Urmează alegerile europarlamentare, vom susține la președinție cel mai bun candidat pentru a conduce România, ne pregătim pentru alegerile locale și pentru a intra în Parlament. Suntem pregătiți să mergem singuri în alegeri, dar partidul este angrenat și în negocieri politice pe zona de stânga si centru-stânga, pentru a veni cu formula optimă. România are nevoie de unitate, de solidaritate, de un stat care își respectă și își sprijină cetățenii, de stabilitate politică și economică. Mai ales în această perioadă, când contextul politic este instabil, iar societatea românească divizată, UNPR reprezintă calea echilibrului și a responsabilității ”, a declarat președintele UNPR, Gabriel Oprea.