Operatiunea ‘musamalizarea’: Cum a incercat DNA sa ascunda ofiterii SRI din echipele mixte

0
74

"Ce-ai acolo? Ce-am aici?" – Pare doar un vers dintr-un cântec hip-hop românesc, dar iată că e cât se poate de real…

Raportul întocmit de Inspecţia Judiciară cu privire la aplicarea protocolului din 2009 dintre SRI şi Ministerul Public se află deja la CSM. Anterior, documentul a fost trimis parchetelor, pentru formularea de obiecţiuni, iar DNA a ţinut să contrazică o serie de concluzii ale inspectorilor judiciari.

Ceea ce părea a fi o simplă procedura administrativă de obiecțiuni ascunde poate cea mai gravă încercare de acoperire a urmelor colaborării dintre SRI şi parchete. DNA acuză Inspecţia Judiciară că nu există probe ale prezenţei ofițerilor SRI în echipe comune cu procurori. Până aici, nimic anormal, însă răspunsul oferit de inspectori este năucitor și devoalează un demers inedit al Parchetului General, chiar în timpul controlului, simultan, parcă la o comandă, de a restitui la SRI lista ofițerilor desemnați.

"Obiectiunea 6.1. (formulată de DNA, n.r.): Ulterior transmiterii acordului SRI la solicitările adresate de procurori în vederea constituirii unor echipe operative comune, nu au fost întocmite planuri comune iar persoanele desemnate de către SRI nu au fost ofițeri implicați în culegerea de informații, ci consilierul juridic al Serviciului.

Răspuns (al Inspecţiei Judiciare, n.r.): Membrii echipei de control au luat la cunoștință de mai multe nume ale ofițerilor, cu date de contact, foarte diversificate, astfel încât era imposibil că toți aceștia să fi fost consilieri juridici. Totodată, inspectorii au identificat, la unitățile verificate, o adresa a PICCJ, prin care se solicită restituirea listei cuprinzând ofițerii desemnați, la nivelul întregii țări. Adresa PICCJ, întocmită la cererea SRI, a fost trimisă în cursul lunii ianuarie 2019, tocmai în timpul derulării controlului vizând aplicarea protocolului.

La pagină 12 din raportul de control, se menționează explicit că 'a fost invocat art. 3 lit. G din protocol' și că s-a solicitat SRI iar acesta și-a exprimat acordul în vederea constituirii echipelor, ci nu că această ar fi fost constituite", se arată în documentul publicat de luju.ro.

Cu alte cuvinte, chiar în timpul controlului Inspecţiei Judiciare cu privire la aplicarea protocolului, SRI a cerut PÎCCJ să ascundă din toate parchetele numele ofiţerilor care au participat în echipe mixte, iar DNA se bazează pe această manevră când ridică obiecţiuni.