Degringolada PSD se simte şi în teritoriu. După înfrângerea usturătoare la alegerile europarlamentare, mai mulţi foşti şi actuali lideri ai PSD Braşov solicită demisia conducerii municipale şi judeţene, începând cu fostul ministru al Tineretului Marius Dunca, un protejat al lui Liviu Dragnea. Potrivit unor surse politice, în spatele demersului se află doi deputaţi PSD din judeţ. Semnatarii acuză un blat cu PNL în judeţ şi în municipiu şi solicită asumarea dezastrului din alegeri.
Textul scrisorii:
"Dragi colegi, stimaţi membri, stimaţi simpatizanţi,
Ne adresăm tuturor celor ce sunt alături în aceste zile de Partidul Social Democrat.
Partidul din care unii dintre domniile voastre au făcut parte sau ai cărui membri mai sunt încă trăiesc în aceste zile momente de stupoare, de regrete, simţind o mare senzaţie de durere.
Cu mulţi dintre dumneavoastră am avut posibilitatea, de-a lungul anilor, de a participa la discuţii colegiale sau de a lupta în campanii. Sigur că, în cei aproape 20 de ani în care mulţi dintre membri au activat în cadrul Organizaţiei PSD Braşov, am avut parte atât de momente bune, cât şi de unele momente tensionate. Miza jocurilor politice a făcut ca unii politicieni ce se aflau vremelnic în fruntea noastră să nu respecte întotdeauna jocul democratic ci cel al intereselor personale, care a fost pus de multe ori pe primul plan.
Totusi, cu toate greutăţile, am construit în timp o organizaţie puternică, în care s-au cimentat relaţii bazate pe încredere, pe faptul că ştiam că ne puteam bizui pe cel de lângă noi. Un lucru minunat ce stă la baza unui partid cu adevărat social-democrat! S-a format astfel, de-a lungul anilor, o apartenenţă la o organizaţie colegială în care puteam să ne spunem toate păsurile.
În timp, am constatat că foarte mulţi colegi dintre cei cu vechime, dintre cei cu experienţă dar şi cu o anumită imagine în societate, au fost îndepărtaţi pentru a le face loc unor oameni noi. Acest lucru nu a fost o problemă, cu excepţia faptului că aceştia veneau de la PDL sau de la PMP sau din zona de influenţă a PNL şi astăzi se regăsesc în conducerea Organizaţiei Braşov.Dacă este se ne uităm la ce proiecte au promovat în Consiliul Local sau în cel Judeţean, vom constata că nu s-au remarcat cu absolut nimic, dar sunt susţinători şi votanţi a tot ceea ce propun cei din conducerea Primăriei sau a Consiliului Judeţean. Ne întrebăm dacă PSD-ul este în opoziţie sau la guvernare în judeţul Braşov, dacă sunt proiecte asumate de organizaţie şi dacă doleanţele cetăţenilor ce au votat la alegerile locale mai sunt respectate. Sau regula de aur este: „noi votăm cu PNL fără a critica ceea ce nu convine conducerii primăriei şi Consiliului judeţean”?
În acest context, de blat pe faţă, este normal ca, din dorinţa de a nu supăra „stăpânii”, să nu-i deranjeze cu nimic, acceptând astfel comenzile ce vin din afara partidului?
Mai mult, oamenii promovaţi de către PSD nu au fost aleşi pe criterii de performanţă dintre cei care au muncit ani de zile, ci dintre unii care au fost impuşi din alte zone de influenţă şi interese şi, probabil, pe alte criterii decât cele de normalitate.
Au fost îndepărtaţi toti cei care puteau fi un pericol de imagine şi care puteau să devină o concurentă reală la actuala conducere de partid. Dorinţa de a avea mereu în preajmă numai oameni de tipul „Da, şefu’, să trăiţi, şefu’ !” a făcut ca acest partid să-si piardă în timp valorile ce ar fi putut ajuta în aceste zile la obţinerea la Braşov a unui alt scor. Au fost eliminaţi oameni de valoare care puteau polariza în jurul lor mii de votanti.
Este normal astfel ca rezultatul de la europarlamentare, de sub 15% la Municipiu şi ceva mai mult de 15% în Judeţ, să fie o consecinţă firească a acestei conduite de-a lungul timpului.
O lipsă de comunicare între simpli membri si cei ce ne reprezintă a făcut ca aceste procente sa ne ingrijoreze. Ne gândim dacă mai poate fi redresat acest partid, dacă mai poate el sa devină o opţiune pentru electoratul de stânga, atât de bulversat în aceste zile. Întrebări ce şi le pune fiecare activist de partid, fiecare membru sau simpatizant. O întrebare firească pe care şi-o pune pune fiecare membru este daca mai are PSD vreun viitor la Brasov? Sau, este obligat din cauza intereselor meschine ale celor ce ne conduc, să dispară de pe scena politică locală.
Ca urmare, cerem imperios demisia imediată a tuturor celor din conducerea Biroului permanent judeţean şi municipal al PSD Braşov, în special a celor care şi-au asumat coordonarea campaniei şi respectarea indicatorilor de performanţă votaţi, începând cu presedinţii de la Municipiu şi de la Judeţ.
Atragem încă o dată atenţia că Braşovul are nevoie de o stângă puternică, bazată însă pe principiile care stau la baza social-democratiei. Astfel, este nevoie de un comportament bazat pe colegialitate, aşa cum am fost obisnuiţi si de promovari pe merite, nu de promovarea unor „oameni utili” prin sondaje şi voturi măsluite.
Deci, DEMISIA domnule Dunca Marius şi domnule Pătraşcu Lucian, precum şi demisia camarilei formată în jurul dvs. şi care urmăreşte alte interese decât cele de partid.
Cu respect,
Ghirda Mihai, Lupu Liviu, Stinghe Ioan, Bruma Stefan Dumitru, Gradinaru Mircea, Leonte Catalin, Susanu Sorin, Maier Diana, Dobre Elena, Preot Comsulea Eugen."