Începând cu prima zi a lunii august a intrat în vigoare suprataxarea contractelor part-time. În urma acestei legi, multe firme, mai ales cele mici, nu își mai permit să plătească noile sume percepute de statul român. Ce se va întâmpla cu salariile românilor şi contractele de muncă. Declarațiile făcute de ministrul Muncii.
Luna august a acestui an a început cu o serie de noutăți fiscale, ca urmare a adoptării OUG 16/202, prin care au fost aduse modificări și completări Codului fiscal. Au fost făcute modificări în ceea ce privește raportarea la salariul minim a contribuţiilor sociale pentru contractele part-time.
Ce se va întâmpla cu salariile românilor şi contractele de muncă
De la 1 august, guvernul a decis ca pentru contractele part-time, să se plătească contribuţii şi impozit la nivelul salariului minim. Ministrul Muncii, Marius Budăi a spus ce se va întâmpla cu cei care au salariul minim şi ce măsuri de ajutor are în vedere guvernul.
"Este un prim pas pe care l-am făcut cu cei din agricultură instituind salariul minim de 3.000 de lei cu o fiscalitate mai mică. Al doilea pas a fost punerea la dispoziție a mediului privat posibilitatea majorării salariului minim cu 200 de lei care sunt netaxabili. Şi al treilea pas demarăm o discuție în consiliul cu partenerii sociali, sindicate şi patronate pentru a identifica o soluţie, astfel încât de la 1 ianuarie să avem o majorare a salariului minim", a spus Marius Budăi, potrivit antena3.ro.
Ministrul Muncii a mai spus că îi este greu să înțeleagă cum cineva poate trăi dintr-un contract part-time cu salariul minim.
"Zilnic mii de contracte de muncă se transformă din part-time în contracte cu normă întreagă lucru care s-a mai întâmplat odată când am introdus această măsură. Colegul meu, Adrian Câciu, ministrul de Finanțe a spus clar că dacă în implementare măsurilor mai găsim anumite excepții pe care trebuie să le facem de la această lege putem discuta, însă îmi este foarte greu să înțeleg cum cineva poate trăi dintr-un contract part-time cu salariul minim", a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, potrivit aceleiași surse menționate anterior.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, despre pensia minimă
"Când am fost director la o casă de pensii la Botoșani realizam audiențe la televiziunea locală. Primeam telefoane de la cetăţeni unde răspundeam pe loc sau a doua zi. Organizam şi audiențe în judeţ şi discutam cu pensionarii pentru a le cunoaște problemele. Erau multe discuții cu am lucrat 20-30 de ani şi am pensia minimă.
Peste 10.000 de dosare le-am luat filă cu filă. Ce am găsit acolo este tragic.
Timp de 15-20-25 de ani la unii stagiul de cotizare în cel mai bun caz salariul minim normă întreagă, dar majoritatea cu fracţiune de normă, adică acel lucru cu 2 lei pe hârtie şi 5 în mână. Acest lucru se va răsfrânge supra actualilor lucrători când vor ieşi la pensie. (…)
Nu poţi să ții un om la muncă 8-10 ore si să îl plătești cu jumătate de normă. ", a mai spus ministrul Muncii.