Astazi, se vor implini 31 de ani de la catastrofa de la Cernobil, cel mai grav accident nuclear din istorie, care, potrivit unor estimari, s-a soldat cu mii de morti si a contaminat aproape trei sferturi din continentul european.
Reactorul numarul 4 al Centralei nucleare de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986. Accidentul nuclear, cel mai grav din istorie, a provocat pe loc moartea a 31 de persoane, dar numarul total al victimelor ar putea fi intre cateva sute de mii si milioane, noteaza experti citati de presa internationala.
Deflagratia a poluat atmosfera cu zece tone de materiale radioactive. Zona din jurul orasului Pripiat, in nordul Ucrainei, este izolata de 31 de ani, iar specialistii avertizeaza ca efectele radiologice extrem de grave vor continua in urmatorii 3.000 de ani.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) si Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), aproximativ 4.000 de oameni au murit din cauza efectelor radioactive directe ale dezastrului nuclear. Altii experti dezvaluie ca bilantul este mult mai mare.
„La nivel mondial, au murit 1,44 milioane de oameni”, afirma Aleksei Iablokov, fost consilier pentru mediu al presedintelui rus Boris Eltin.