A urcat incet si sigur treptele vietii monahale. O viata pusa in slujba ortodoxiei care s-a incheiat datorita unui filmulet in care fostul Episcop al Husilor, Corneliu Barladeanu, apare intretinand relatii sexuale cu un alt calugar. Scandalul izbucneste in aceeasi perioada in care un alt preot Cristian Pomohaci a fost „ vedeta „ unei inregistrari audio in care isi ruga interlocutorul, un adolescent sa-i arate „ ciocanul”.
CORNELIU ONILA- „SUTASUL CORNELIU”.
Corneliu Onila s-a nascut in satul Corni-Albesti, comuna Albesti, judetul Vaslui la 25 iulie 1966, din parintii Eugen si Ruxandra Onila, fiind primul dintre cei trei copii de parte barbateasca.
Intre anii 1972-1980, tanarul Corneliu avea sa urmeze Ciclul primar si gimnazial la Scoala generala cu clasele I-VIII din satul natal, unde l-a avut ca profesor de Limba si Literatura Romana pe Serghei Colosenco, renumit rebusist roman si fiul lui Mircea Colosenco, critic literar roman nascut in Basarabia. Reforma educationala demarata in anul scolar 1970-1971, care prevedea introducea in Romania a invatamantului obligatoriu de 10 ani, va influenta si parcursul proaspatului adolescent. Astfel, sub impulsul obligativitatii, clasele a IX-a si a X-a (prima treapta obligatorie de liceu) le va continua in municipiul Vaslui, la Liceul nr. 2 (actualmente Colegiul Economic « Anghel Rugina »), intre anii 1980-1982.
Plin de curaj si hotarat sa raspunda chemarii divine, in perioada 1982-1987 il regasim pe seminaristul Corneliu in studiu, rugaciune si jertfa la Seminarul Teologic Liceal Ortodox « Veniamin Costachi » din cadrul Manastirii Neamt. Ca o continuitate a parcursului sau educational, intre anii 1988-1992 tanarul teolog va urma cursurile universitare de licenta la Institutului Teologic de grad Universitar din Bucuresti, care incepand cu anul universitar 1991-1992 va redeveni Facultate de Teologie Ortodoxa in cadrul Universitatii din Bucuresti. Unul dintre colegii de facultate a fost Ciprian Campineanul, episcop-vicar patriarhal, alaturi de care a legat o frumoasa si sincera prietenie.
Dorinta de a studia l-a determinat pe proaspatul absolvent de facultate sa nu se opreasca la acest nivel educational. Imediat dupa finalizarea studiilor de licenta (1992) va fi acceptat la Scoala doctorala, specializarea Noul Testament, din cadrul aceleiasi facultati de teologie. In 1993 va obtine o bursa de cercetare din partea Diakonische Werk (DW), orgnizatie caritabila a Bisericii Evanghelice din Germania(Evangelische Kirche in Deutschland – E.K.D.). Aceasta bursa ii va oferi tanarului doctorand sansa de a continua in paralel, pana in 1996, cursurile doctorale la Facultatea de Teologie Protestanta, din cadrul Universitatii Marburg.
In luna decembrie 1999, Corneliu Onila, noul arhiereu vicar al Episcopiei Husilor, va primi din partea Guvernului german prin intermediul Fundatiei Konrad Adenauer Stiftung (K.A.S.) o bursa care ii va oferi posibilitatea de a studia si de a se edifica asupra relatiilor dintre biserici si statul german, precum si implicarea celor doua institutii in viata religioasa, sociala si politica.
In perioada 1996-1997, imediat dupa finalizarea cursurilor doctorale, Corneliu Onila va activa ca asistent universitar in cadrul Facultatii de Teologie Protestanta a Universitatii Marburg – Germania, la catedra de Teologie si Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub indrumarea emeritului profesor Hans-Martin Barth. Revenit pe meleagurile natale, ieromonahul Corneliu Onila isi va incepe in toamna anului 1998 cariera de profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox « Sfantul Ioan Gura de Aur » din Husi, liceu proaspat reinfiintat la insistentele parintelui episcop Ioachim. In paralel, intre 1998-2000, ieromonahul, profesorul si episcopul-vicar Corneliu Barladeanul al Husilor Va exercita si functia de director al acestui liceu teologic.
La scurt timp dupa revenirea in tara de la studiile doctorale, Corneliu Onila va lua o decizie importanta, alegand ca toata viata sa-i urmeze lui Hristos pe calea monahismului. Astfel, in seara zilei de 21 noiembrie 1997, in cadrul slujbei Vecerniei, fratele Corneliu a primit tunderea in monahism la Catedrala Episcopala din Husi, sub numele de Corneliu, marturisind si fagaduind ca va parasi toate cele lumesti, spre a se invrednici sa primeasca cununa dreptatii in Hristos Iisus, asemenea sutasului Corneliu. A doua zi, in timpul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit in treapta de ierodiacon, iar dupa numai o singura zi, in 23 noiembrie 1997 a primit darul preotiei, in treapta de ieromonah, din mainile vrednicului de pomenire Ioachim al Husilor.
In ziua de 25 decembrie 1997, chiar de praznicului Nasterii Domnului (Craciunul), ieromonahul Corneliu a primit din mainile episcopului Ioachim al Husilor, prin hirotesie, rangul monahal de protosinghel. La propunerea aceluiasi parinte episcop, in ziua de 26 iunie1999, protosinghelul Corneliu a primit prin hirotesie, din parte Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, rangul monahal superior de arhimandrit.
La numai doi ani de la intrarea in monahism, pe 21 noiembrie 1999, in ziua praznicului Intrarii Maicii Domnului in biserica, la Catedrala Episcopala din Husi, arhimandritul Corneliu avea sa primeasca, prin Taina Hirotonieiadministrata de catre parintele episcop Daniel, pe atunci arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei, darul celei mai inalte treapte a preotiei: arhieria sau episcopatul. Se implinea astfel, in persoana episcopului Corneliu, chemarea cea dintai a lui Dumnezeu de a fi ales, ca pastor si lucrator vrednic in via Domnului pentru mantuirea neamului romanesc, spre tot lucrul bun si spre slava lui Dumnezeu.
ACUZAT CA II PLACE LUXUL SI CA ESTE HAPSAN!
Printr-o adresa remisa protopopiatelor din judetul Vaslui, reprezentantii Episcopiei impuneau niste preturi colosale pentru miile de candele bagate pe gat preotilor din biserici. Lacasele de cult sunt obligate sa vanda 16.000 de candele, cele din Barlad au primit 15.000 de candele pe care sunt obligate sa le vanda enoriasilor, in timp ce la la Husi urmeaza sa fie vandute prin intermediul bisericilor, aproximativ 10.000 de candele. Numai anul trecut, in bisericile din judetul Vaslui s-au vandut 50 de tone de lumanari, pretul pe kilogram fiind de 40 de lei. Un calcul simplu arata ca din vanzarea lumanarilor, s-au scos bani frumosi, suma ridicandu-se la 2.000.000 de lei. Iar asta nu e tot. Fiecare parohie trebuie sa cumpere 100 de litri de vin, folosit pentru impartasanie. Pretul este de 11 lei pentru o sticla de 0,75 ml, iar calitatea vinului lasa de dori atat de mult, incat unii preoti il cumpara, dar nu il folosesc, ci prefera sa aduca vin de acasa, ori sa apeleze la mila enoriasilor. Afacerile de sute de mii de lei nu se opresc aici. Calendarele care pot fi cumparate cu sase lei in toate bisericile din tara, la Vaslui costa 15 lei, pentru ca asa au decis mai marii Episcopiei. Preotii platesc pentru marfa trimisa spre vanzare de la Episcopie, dar nu pot returna nimic in cazul in care vanzarea nu merge. Mai mult respectivele sume de bani nu sunt inregistrate la fisc. SI Consiliul Judetean Vaslui a repartizat Episcopiei Husilor suma de 100.000 de lei, in scopul unor lucrari de reabilitare la Administratia Centrului Eparhial. Crestinii ortodoxi vasluieni nu au cum sa uite si cum preotii care s-au razvratit impotriva Episcopului au fost scosi cu Mascatii din biserici sau transferati in sate uitate de Dumnezeu asta in conditiile in care Preasfintitul se deplasa cu un bolid de lux iar cei care „ aveau tupeul si nesimtirea” sa ii ceara socoteala nu primeau binecuvantare. Nu se ridicau la inaltimea inteligentei sale.
Trebuie amintit ca acesta a facut si lucruri bune. Atunci cand Chevron a venit in judetul Vaslui acesta le-a permis preotilor sa se implice in aceasta chestiune, multi dintre acestia fiind prezenti si implicandu-se activ in problema gazelor de sist.