Evacuare in masa din Catalonia. Criza uriasa, mii de romani pe drumuri. Diaspora cere ajutor

0
76

Guvernul de la Madrid a declansat razboiul economic cu provincia secesionista Catalonia, incercand sa activeze efectul Brexit inainte de alegerile legislative anticipate. Marile companii si bancile parasesc in graba Barcelona, turismul se prabuseste. Mii de romani au ajuns pe drumuri de la o zi la alta. 

Veniturile din turism s-au redus in Barcelona cu peste 15 procente, de la escaladarea conflictului cu Madridul pe tema autonomiei. Este cel mai slab sezon turistic din ultimii 20 de ani, dupa unele surse de la Madrid, iar situatia devine tot mai proasta.

Guvernul central a activat articolele din Constitutie care ii permit dizolvarea legislativului catalan si organizarea de anticipate, in decembrie sau ianuarie anul viitor. Strategia ar presupune ca efectele negative sa se faca simtite pana atunci, dupa modelul Brexit. Cand au inteles ce costuri presupune iesirea din UE, britanicii si-au schimbat atitudinea, dar era prea tarziu pentru a mai opri procesul.

Madridul, care a invesitit timp de 20 de ani in dezvoltarea Cataluniei, este indreptatit moral sa recupereze o parte din costuri. Ca urmare, a scutit de impozite orice firma se relocheaza din Barcelona in alte zone ale Spaniei. Mii de companii spaniole sau multinationale au decis sa paraseasca Barcelona, fie pentru a profita de scutirile de impozite, fie pentru a se pune la adapost de taxele care vor fi ridicate dupa o eventuala obtinere a independentei.

Parasind Spania, Barcelona paraseste si UE. Ca urmare i se vor impune taxe vamale si de alta natura, va avea o piata interna minuscula si va fi in imposibilitatea de a mai obtine credite (Barcelona va datora Madridului circa 54 de miliarde de euro). 

Toate aceste cauze au generat exodul companiilor si al capitalului din Barcelona. Este, deci de asteptat o explozie a somajului si acesta va afecta mai ales lucratorii din industriile hoteliere, servicii, restaurante si constructii, romanii aflandu-se in prima linie a frontului.

Apel la solidaritate pentru romanii din Diaspora

”FADERE (Federatia asociatiilor de romani din Europa) face un apel catre toti romanii care locuiesc in Spania si care stiu locuri de munca in peninsula, sa se puna in legatura cu noi, sau sa ofere prin intermediul retelelor de socializare locuri de munca tuturor romanilor care locuiesc in zona Cataluniei si doresc sa plece in alta zona a Spaniei.

Dupa un referendum ilegitim, pe 1 octombrie, dupa cateva saptamani de incertitudine politica, Parlamentul Catalan a declarat astazi independenta Cataluniei.

In acelasi timp Guvernul central de la Madrid a propus iar Senatul a aprobat activarea articolului 155 pentru Catalunia, ceeace insemna destituirea Presedintelui Guvernului Catalan, cat si a ministrilor lui dizolvarea Parlamentului Autonom, si Alegeri Anticipate pe 21 Decembrie.

Tensiunile politice din ultimele zile au facut ca peste 1800 de firme sa plece din zona Cataluniei in alte parti ale Spaniei. Chiar si cele doua banci Caixa si Sabadel au parasit Catalunia, schimbandu-si sediul la Madrid.

In Spania locuiesc peste un milion de romani, iar in zona Cataluniei sunt peste 150 000. Cu toate ca romanii din zona Cataluniei formeaza o comunitate puternica si bine integrata romanii nu au fost chemati sa participe la referendumul de pe 1 octombrie pe motivul ca nu sunt cetateni, ci doar rezidenti.

Chiar daca Guvernul de la Madrid a transmis nenumarate mesaje optimiste, credem ca somajul va creste considerabil in zona Cataluniei in urmatoarele zile, iar primii care vor avea de suferit vor fi romanii. Vrem sa venim in sprijinul lor si sa le oferim posibilitatea sa lucreze in alte zone ale Spaniei, a declarat Daniel Tecu, presedintele FADERE”.