Premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, s-a declarat luni ''optimist'' în ce priveşte posibilitatea ca ţara sa să adere la centrul de securitate cibernetică al NATO, cu sediul în Tallinn (Estonia), relatează AFP.
''Trebuie să purtăm acum negocieri privind noul buget de apărare în Danemarca'' şi apoi ''vom continua convorbirile, dar sunt foarte optimist în ce priveşte aderarea Danemarcei la acest centru'', a afirmat Rasmussen, în cadrul unei conferinţe de presă comune la Tallinn cu omologul său estonian, Juri Ratas.
Centrul de excelenţă în domeniul apărării cibernetice, înfiinţat în 2008, la un an după un atac cibernetic masiv ce a vizat Estonia, a fost rapid recunoscut de către NATO şi SUA au aderat la el în 2011. În prezent, din centru fac parte 17 ţări membre ale NATO, plus Austria, Suedia şi Finlanda.
Premierul japonez, Shinzo Abe, a declarat vineri la Tallinn că ţara sa a decis să se asocieze lucrărilor centrului.
Rasmussen şi Ratas au vizitat duminică forţele NATO care staţionează la baza estoniană Tapa.
Luni, ei au căzut de acord că trupele desfăşurate de NATO în ţările baltice şi în Polonia în cadrul programului ''NATO's Enhanced Forward Presence'', la care participă soldaţi danezi, reprezintă ''un semnal destul de puternic pentru a împiedica o agravare a situaţiei'', aluzie la politica Rusiei în regiune, îndeosebi în Ucraina.
O companie daneză a înlocuit săptămâna trecută un contingent francez în Estonia.
Rasmussen a reamintit angajarea ţării sale în ce priveşte Articolul 5 din Tratatul NATO, potrivit căruia un atac împotriva unei ţări membre este considerat drept un atac împotriva tuturor aliaţilor.
Ţările baltice, neliniştite de politica vecinului lor rus, ţin mult la caracterul absolut al acestui principiu, în legătură cu care preşedintele american, Donald Trump, a lăsat să se înţeleagă că aplicarea sa ar putea depinde de efortul financiar al ţării vizate în materie de apărare. Dar el şi-a confirmat apoi angajamentul de a-l respecta. AGERPRES