Autorităţile chineze au oprit demolarea unei moschei în urma protestelor a sute de musulmani aparţinând grupului etnic Hui, la Weizhou, în provincia nord-vestică Ningxia, transmite dpa, citând cotidianul South China Morning Post de vineri, conform Agerpres.
Autorităţile le-au comunicat persoanelor adunate în exteriorul moscheii să plece acasă, dându-le asigurări că aceasta nu va fi atinsă.
Responsabilii marii moschei din Weizhou primiseră termen până vineri să demoleze clădirea, întrucât aceasta nu avea autorizaţiile necesare.
În caz de neconformare, autorităţile 'vor demola cu forţa (moscheea), potrivit legii', se arăta în notificare.
După mai multe zile de negocieri între autorităţi şi responsabili musulmani, joi s-a ajuns la un acord pentru îndepărtarea cupolelor moscheii, în loc de demolarea ei totală, a scris South China Morning Post, citând un oficial guvernamental.
Cu toate acestea, comunitatea locală musulmană s-a opus înlăturării cupolelor de pe lăcaş.
Protestele din faţa moscheii s-au desfăşurat paşnic.
Preşedintele chinez Xi Jinping a introdus în 2015 o politică de 'sinicizare a religiei', prin care toate comunităţile religioase din China să urmeze cultura chineză şi politicile stricte ale guvernului..
Musulmanii Hui, alături de etnicii musulmani uiguri, se confruntă cu represiunea din partea autorităţilor chineze. Organizaţia de apărare a drepturilor omului Human Rights Watch a denunţat în trecut 'controlul extrem de intruziv asupra religiilor' practicat de guvernul chinez.