Congresul american a aprobat un acord bugetar de peste 850 miliarde de dolari, pentru evitarea unui ‘shutdown’

0
54

Camera Reprezentanţilor a Congresului american a aprobat miercuri un acord bugetar parţial de peste 850 miliarde de dolari pentru 2019, care va permite să se evite paralizarea activităţii administraţiilor federale ale SUA ('shutdown') şi pe care preşedintele Donald Trump s-a declarat dispus să-l promulge, chiar dacă textul nu prevede finanţarea unui zid la frontiera cu Mexic, transmite AFP, potrivit Agerpres.

'Vom permite guvernului să continue să funcţioneze', a declarat preşedintele înaintea votului, în marja participării sale la Adunarea Generală a ONU. 

El ameninţase săptămâna trecută că nu va promulga această 'lege ridicolă' pentru că nu conţinea fonduri pentru întărirea 'securităţii la frontiera' cu Mexic, prin construirea zidului pe care Trump îl promite încă din campania sa din 2016. 

Legea bugetară, aprobată deja de Senat cu o largă majoritate (93-7), a obţinut miercuri o majoritate foarte confortabilă (361-61) şi în Camera Reprezentanţilor. 

Rodul unui acord între republicani şi democraţi, ea vizează în principal domeniul apărării, pentru care sunt prevăzute 674,4 miliarde de dolari, cu 17 miliarde mai mult decât în bugetul pe 2018, şi include o creştere cu 2,6% a salariile militarilor.

'Bărbaţii şi femeile noastre în uniformă vor primi cel mai mare salariu din ultimii nouă ani!', a declarat liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, Paul Ryan. 

Legea acoperă, de asemenea, bugetele departamentelor Sănătăţii, Educaţiei şi Muncii, fiind însoţită de o măsură care prelungeşte până la 7 decembrie finanţarea altor administraţii asupra cărora consensul ar fi fost mai dificil de obţinut. 

Congresul avea termen până la 30 septembrie, la miezul nopţii, să aprobe bugetul pe 2019 pentru a evita un 'shutdown'. Intrarea în vigoare a legii la 1 octombrie – când începe anul fiscal – şi, implicit, continuarea activităţii administraţiilor federale vor depinde însă de semnătura preşedintelui Trump, căruia textul i-a fost trimis deja spre promulgare. 

Dacă Donald Trump o va semna, aşa cum a promis, înseamnă că republicanii au reuşit să împingă spinoasa dezbatere privind imigraţia ilegală şi construirea unui zid la frontiera cu Mexic până după alegerile legislative parţiale de la 6 noiembrie, în care vor încerca să-şi conserve majoritatea în Congres.