Columbia, unul dintre principalii exportatori mondiali de banane, a identificat un posibil focar al ciupercii care distruge plantaţiile de banane într-o fermă din apropierea frontierei cu Venezuela, unde a fost instituită deja măsura carantinei, au declarat luni autorităţile citate de AFP.
''Ceea ce facem este să limităm prezenţa (posibilă) a ciupercii în aceste exploataţii, să controlăm deplasările, să aplicăm fumigaţii, să dezinfectăm şi să o împiedicăm astfel să ajungă în restul teritoriului naţional'', a declarat ministrul Agriculturii, Andrés Valencia.
Ciuperca "Fusarium race 4 tropical'' (Foct R4T) are ca efect ofilirea bananierilor şi a plantaţiilor şi poate contamina terenurile timp de peste 30 de ani.
Această ciupercă, care poate fi introdusă de oameni în culturi, a devastat deja industria bananelor din ţările asiatice şi africane.
Guvernul columbian a trimis eşantioane prelevate din culturi infectate în afara ţării pentru a afla dacă se confirmă prezenţa ciupercii dăunătoare, după cum a declarat Deyanira Barrero, responsabil din cadrul Institutului Agricol din Columbia (ICA).
"Aşteptăm rezultatele acestui laborator din Olanda, în prima săptămână din august", a precizat el.
Deocamdată, alerta vizează exclusiv o suprafaţă de 150 de hectare dintr-o fermă din departamentul La Guajira, în extremitatea nordică a Columbiei, învecinată cu Venezuela. Producţia a fost deja distrusă, iar ferma este în carantină.
Columbia, al şaselea exportator mondial de banane în 2018, potrivit Ministerului Agriculturii, nu blochează în prezent vânzările ca urmare a acestei suspiciuni.
Cunoscută sub numele de ''boala Panama'', ciuperca afectează doar planta, nu şi fructul, astfel încât nu există niciun risc pentru sănătatea umană, a precizat ministrul.