Analiza genomică pe baza a 93 de mostre ale noii tulpini de coronavirus a arătat că virusul nu provine din piaţa de peşte din Wuhan, ci a fost adus acolo din altă parte răspândindu-se rapid din cauza numărului mare de oameni, spune o echipă de cercetători chinezi, potrivit South China Morning Post, scrie Adevărul.
O echipă de cercetători de la Grădina Botanică Tropicală din Xishuangbanna din cadrul Academiei chineze de Ştiinţe şi Institutului chinez de cercetare a creierului susţin că virusul s-a răspândit din piaţă, dar a avut altă sursă decât piaţa de peşte.
Echipa condusă de Yu Wenbin a secvenţiat date genomice obţinute din 93 de mostre de virus furnizate de 12 ţări în încercarea de a identifica sursa primară a infecţiei şi a mecanismele de transmitere. Potrivit primelor raporate ale autorităţilor sanitare ale oraşului Wuhan, primul pacient cunoscut a prezentat simptome pe 8 decembrie, iar majoritatea cazurilor ulterioare au fost legate de piaţa de peşte care a fost închisă pe 1 ianuarie. Analiza genomică arată că e posibil ca transmiterea viruslui să fi început la începutul lunii decembrie sau chiar la sfârşitul lunii noiembrie.
Un cercetător de la Centrul chinez de prevenţie şi control al bolilor infecţioase a transmis duminică într-un interviu la CCTV că cei infectaţi sunt contagioşi cu două zile înainte să manifeste simptome.
În prezent infecţia cu coronavirus a dus la moartea a 2.442 de persoane în China şi la alte 25 de decese la nivel global. Numărul cazurilor confirmate se apropie de 80.000 în toată lumea în contextul în care noi focare apar în afara Chinei.