Eventuala încheiere a unui acord între junta la putere la Bamako şi societatea rusă paramilitară privată Wagner "ar repune în discuţie" mandatul armatei germane în Mali, a avertizat miercuri ministrul german al apărării, relatează AFP.
"Dacă guvernul din Mali încheie astfel de acorduri cu Rusia, asta contrazice tot ceea ce Germania, Franţa, Uniunea Europeană şi ONU au făcut în Mali de 8 ani", a avertizat pe Twitter Annegret Kramp-Karrenbauer.
Armata germană este prezentă în Mali cu 1.500 de soldaţi, desfăşuraţi în cadrul misiunii de formare a UE sau a misiunii conduse de ONU, MINUSMA.
Autorităţile franceze şi-au exprimat deja îngrijorarea marţi privind discuţiile între Bamako şi societatea privată rusă, avertizând că o desfăşurare a acestor paramilitari ruşi ar putea duce la o retragere a trupelor franceze, care luptă de opt ani împotriva grupurilor jihadiste.
"Ministrul de externe francez (Jean-Yves Le Drian – n.r.) a făcut referire la o eventuală cooperare între Mali şi mercenari privaţi (…) şi noi considerăm posibilitatea unei astfel de cooperări extrem de preocupantă, nu încape nicio îndoială", a comentat miercuri dimineaţă o purtătoare de cuvânt a Ministerului german al Afacerilor Externe.
Junta la putere la Bamako studiază posibilitatea, potrivit unei surse franceze apropiate de acest dosar, încheierii unui contract cu Wagner asupra desfăşurării a o mie de militari ruşi în Mali, pentru formarea forţelor lor armate şi asigurarea protecţiei liderilor. Potrivit unei surse din domeniul securităţii din Africa de Vest, s-ar fi discutat în cauză o contrapartidă în posibilitatea unor exploatări miniere.
Grupul Wagner, cu care Moscova dezminte orice legătură, asigură servicii de mentenanţă a echipamentelor şi de formare, dar este acuzat şi de furnizarea de mercenari. Potrivit AFP, se crede că societatea i-ar aparţine unui om de afaceri foarte bogat apropiat Kremlinului, Evgheni Prigojin.
Mercenarii ruşi din grupul Wagner sunt prezenţi în Republica Centrafricană şi Libia, dar media occidentale au relatat că ei ar fi implicaţi şi în Sudan şi Mozambic, informează Agerpres.ro.
Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Rusia nu negociază nicio prezenţă militară în Mali.
"Nu există niciun reprezentant al forţelor armate ruse acolo (…) şi nicio negociere oficială nu este în curs", a declarat Peskov presei.
El nu a evocat direct grupul Wagner, pe care Occidentul îl consideră drept o anexă a Moscovei.
Peskov a afirmat totuşi că autorităţile ruse au "contacte în domeniul militar cu multe ţări, inclusiv în cele aflate pe continentul african".