Iranul are în vedere să reia negocierile în dosarul nuclear, la Viena, până la începutul lui noiembrie

0
54

Iranul are în vedere să reia – la începutul lui noiembrie – negocieri cu marile puteri în vederea unei relansări a Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, suspendate în iunie, a anunţat luni Ministerul iranian de Externe, relatează AFP.

Întrebat ce vrea să spună Teheranul prin ”foarte curând”, după ce mai mulţi oficiali iraieni au evocat o reluarea negocierilor, un purtător de cuvânt al ministerului, Said Khatibzadeh, a apreciat că această reluare nu va dura mai mult de 90 de zile de la data la care Ebrahim Raisi a devenit preşedinte, la 3 august – ceea ce înseamnă începutul lui noiembrie.

Prin cele 90 de zile el se referă la perioada care a trecut de la intrarea în funcţie a preşedintelui american Joe Biden, la 20 ianuare, şi începutul negocierilor în dosarul nuclear la Viena, la 15 aprilie.

”Nu cred că ne va trebui aceeaşi perioadă de timp de care a avut nevoie Guvernul Biden pentru a veni (să negocieze) la Viena”, a declarat Khatibzadeh.

”Nu cred că (întoarcerea negociatorilor iranieni) va dura 90 de zile de la preluarea funcţiei de către Ebrahim Raisi”, a spus el.

Acordul nuclear – încheiat în 2015 între Iran, pe de o parte, Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Germania şi Regatul Unit, pe de alta, prevede o ridicare a une părţli a sancţiunilor occidentale şi ONU impuse Teheranului, în schimbul angajamentului acestuia de a nu se dota vreodată cu arma atomică şi unei limitări a programului nuclear iranian, plasat sub un control strict de către ONU.

Însă, după ce Donald trump a retras unlateral Statele Unite din acord, în mai 2018, Republica islamică s-a retras treptat din angajamentele pe care şi le-a asumat, informează News.ro.

Negocierile de la Viena – la care Statele Unite participă în mod indirect – au ca scop o revenire a Washingtonului în acord şi ca Iranul, care dezminte că ar vrea să se doteze cu arma atomică, să-şi respecte angajamentele asumate prin acesta.

Aceste negocieri nu au înregistrat progrese concrete notabile înainte să fie suspendate.

”O examinare a detaliilor rundelor de negocieri (precedente de) la Viena este în curs, iar imediat ce se va încheia nu vom pierde tmpul şi vom prezenta o nouă dată”, precisă a reluării acestora, a subliniat purtătorul de cuvânt iranian.

Preşedintele ultraconservator Ebrahim Raisi, care i-a succedat în august moderatului Hassan Rohani, a hotărât să modifice componenţa echipei de de negociatori de la Viena.

”Echipa însărcinată cu) doarul) nuclear a fost schimbată. (Noii) negociatori îşi vor prezenta opiniile, care s-au schmbat la rândul lor”, la reluarea negocierilor, la Viena, a anunţat Said Khatibzadeh.

Interlocutorii negociatorilor iranieni este necesar ”să dea dovadă de flexibilitate şi să realizeze că a avut loc oschimbare” în noul Guvern iranian, a îndemnat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.