Un gheţar care se topeşte rapid, aflat în Antarctica, a fost denumit "Glasgow", după oraşul scoţian care găzduieşte începând de duminică Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26), într-un efort de a atrage atenţia asupra încălzirii globale, au anunţat autorităţile britanice duminică, informează DPA.
Câţiva alţi gheţari au fost, de asemenea, denumiţi după oraşe care au găzduit importante summituri dedicate climei: unul dintre aceştia a primit numele de "Geneva" după locul primei conferinţe internaţionale privind clima din 1979, în timp ce un altul a fost denumit "Berlin", după oraşul care a găzduit prima Conferinţă a Părţilor (COP), în 1995.
"Numind acest strălucitor uriaş al naturii după oraşul unde săptămâna viitoare omenirea se va aduna pentru a lupta pentru viitorul planetei, vom avea o amintire vie a ceea ce ne luptăm să păstrăm", a declarat premierul britanic Boris Johnson.
"Ştim că, dacă continuăm pe calea actuală în ceea ce priveşte emisiile, ne îndreptăm spre o încălzire globală de +2,7 grade Celsius (până la sfârşitul secolului)", a declarat pentru BBC cercetătoarea Heather Selley, de la Universitatea din Leeds, care monitorizează gheţarii prin satelit.
Potrivit acesteia, COP26 este crucial pentru a contracara un astfel de scenariu, pentru a preveni "o spirală descendentă, cu o continuă dependenţă de combustibilii fosili şi o pompare de gaze cu efect de seră în atmosferă".
Conform cercetărilor sale, gheţarii de-a lungul coastei Getz din vestul Antarcticii au pierdut în total 315 miliarde de tone de gheaţă în ultimii 25 de ani, echivalentul a 126 milioane de bazine de înot olimpice.
Gheţarul "Glasgow" are 104 kilometri lungime şi, cu o suprafaţă de 2.630 de kilometri pătraţi, este de aproximativ 15 ori mai mare decât oraşul scoţian.