Tătarii musulmani din Polonia: ‘Ajutorul dat migranţilor de la frontiera din Belarus este un act umanitar care nu ţine de religie’

0
110

Muftiul comunităţii musulmane din Polonia, Tomasz Miskiewicz, consideră că ajutorul dat migranţilor care trec frontiera din Belarus este un act umanitar, care nu ţine de religie; el colaborează de câteva săptămâni cu liderul minorităţii tătare, Maciej Szczesnowicz, pentru a-i ajuta pe migranţi şi pe cei care lucrează la graniţă, transmite Reuters.

Circa 2.000 de tătari polono-lituanieni formează una din cele mai vechi comunităţi musulmane din Europa. Miskiewicz încearcă să demonstreze că ei sunt dornici să ajute, la fel ca alţi polonezi.

Uniunea Europeană afirmă că actuala criză a migraţiei este orchestrată de Belarus, ţară aliată cu Rusia, ca răzbunare pentru sancţiunile impuse după reprimarea protestelor, după realegerea controversată de anul trecut a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko. Circa 4.000 de migranţi, mai ales din Irak şi Afganistan, sunt blocaţi în pădurile îngheţate de la frontiera cu Polonia, care constituie şi limita de est a NATO şi a UE.

"Fie că o persoană are dreptul de a rămâne legal în Polonia, fie că nu, orice persoană are dreptul la un acoperiş deasupra capului, la un loc cald unde să locuiască, la o farfurie cu supă caldă şi la mâncare caldă în general, la îmbrăcăminte decentă", a declarat Miskiewicz agenţiei Reuters.

În Polonia, catolicii reprezintă peste 90% din populaţie, iar Biserica Catolică are un rol central în societate şi în politică. Miskiewicz a apreciat eforturile bisericii de a asigura ajutoare umanitare, dar susţine că şi musulmanii au făcut la fel. Tătarii primesc pachete şi donaţii în bani din Polonia şi din Germania şi gătesc pentru soldaţi. "Servim 300 de porţii zilnic", spune Szczesnowicz.

Cel puţin opt migranţi au murit la frontieră, iar la Bohoniki, unde trăieşte o parte din minoritatea tătară, au fost organizate primele funeralii din Polonia pentru o astfel de victimă a crizei, sirianul Ahmed al-Hassan, în vârstă de 19 ani, potrivit Agerpres.ro.

Miskiewicz susţine că societatea trebuie să evite noi suferinţe, în special după ce s-a văzut din istorie că s-a întâmplat în lagărul de concentrare nazist de la Auschwitz sau în timpul masacrului de la Srebrenica. "Încă nu am învăţat această lecţie. Lecţia despre modestie: un om trebuie să îl ajute pe altul".