Grupuri de voluntari care susţin guvernul ucrainean au beneficiat anul trecut de donaţii în moneda virtuală bitcoin în valoare de peste 550.000 de dolari, o creştere semnificativă faţă de anul precedent, relevă un raport publicat marţi de firma de cercetare Elliptic, citat de Reuters. Unele din aceste grupuri livrează echipamente forţelor armate ucrainene.
După ce în 2020 aceleaşi grupuri au strâns donaţii în criptomonede în valoare de doar 6.000 de dolari, monedele virtuale cresc în importanţă ca metodă de finanţare a grupurilor de voluntari ce susţin guvernul de la Kiev, pe fondul temerilor privind un atac al trupelor ruse desfăşurate la frontierele ucrainene, deşi Moscova neagă astfel de intenţii, relevă raportul.
Criptomonedele "s-au dovedit a fi o alternativă solidă la monedele tradiţionale, mai ales când vine vorba de donaţii din alte ţări", se arată în raport, potrivit Agerpres.ro.
Transferurile de criptomonede se pot face anonim, ceea ce le permite organizaţiilor să colecteze bani chiar dacă societăţile financiare nu permit sau condiţionează de verificări stricte transferurile de fonduri, notează Reuters.
În 2020, Ucraina a înăsprit controalele în scopul prevenirii spălării de bani, cerând între altele verificarea identităţii în cazul unor transferuri de fonduri pe plan intern, iar transferurile pe plan internaţional sunt de asemenea monitorizate obligatoriu, potrivit Asociaţiei naţionale a barourilor din Ucraina.
Raportul Elliptic a consemnat între altele că un grup din Kiev, Come Back Alive, care a început să strângă fonduri în criptomonede în 2018, a colectat doar în a doua jumătate a lui 2021 donaţii de aproape 200.000 de dolari.
Come Back Alive afirmă că furnizează armatei ucrainene materiale medicale, dar şi militare ca drone, lunete pentru puşti şi sisteme de supraveghere mobilă.