Responsabili ai guvernului american, inclusiv ambasadorul SUA în Afganistan, nu au înţeles ameninţarea avansului rapid al talibanilor şi au respins accelerarea pregătirilor de evacuare a personalului ambasadei SUA de la Kabul şi a colaboratorilor afgani,

0
69

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat miercuri ''progresele'' înregistrate în vederea unei dezescaladări a crizei între Moscova şi Kiev, după eforturi diplomatice intense desfăşurate în ultimele zile, transmit AFP şi Reuters.

''Misiunea este de a asigura securitatea în Europa şi cred că vom ajunge acolo'', a adăugat liderul german într-o conferinţă de presă, la Berlin, alături de şefa guvernului danez, Mette Frederiksen.

''În comparaţie cu situaţia de acum câteva săptămâni, există de acum înainte discuţii bilaterale între SUA şi Rusia, există formatul de discuţii NATO-Rusia, există discuţii asupra OSCE, care este din nou o platformă de schimburi despre securitatea în Europa'', a spus Scholz, care vede ''progres'' în toate aceste platforme de dialog.

Întrebat în legătură cu gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania şi ar putea fi vizat de sancţiuni în cazul unei invazii militare ruse în Ucraina, cancelarul german nu a dorit să intre în detalii cu privire la o eventuală ripostă.

''Suntem de acord asupra faptului că vom acţiona împreună în ceea ce priveşte sancţiunile care trebuie să fie luate (în caz de atac rus) şi care sunt foarte bine pregătite'', a explicat Olaf Scholz. El a dat asigurări că în orice moment, dacă situaţia o cere, occidentalii sunt în măsură să ia decizia împreună.

''Am decis să nu dezvăluim ansamblul evantaiului'' de eventuale sancţiuni, a adăugat el.

Ţările occidentale se tem de o invazie în Ucraina, zeci de mii de soldaţi ruşi fiind desfăşuraţi la frontiera acesteia în ultimele săptămâni.

De partea sa, Rusia respinge acuzaţia că ar pregăti un atac asupra Ucrainei şi în schimb cere Occidentului garanţii pentru securitatea sa. AGERPRES