Continuă operaţiunile de căutare şi salvare după trecerea ciclonului Batsirai în Madagascar, soldat cu moartea a 94 de persoane

0
41

Echipele de salvare au ajuns joi în aproape toate zonele afectate din Madagascar după trecerea ciclonului Batsirai, soldat cu moartea a 94 de persoane, potrivit unui ultim bilanţ al autorităţilor, care continuă operaţiunile de căutare a persoanelor dispărute, relatează AFP.

"Au fost depuse multe eforturi pentru a ajunge efectiv în toate zonele afectate de ciclon. Este vorba acum de asigurarea ajutorului de urgenţă pentru a sprijini populaţia aflată în dificultate", a declarat Faly Aritiana Fabien, de la Biroul naţional pentru gestionarea riscurilor şi catastrofelor (BNGRC).

"Până în acest moment, numărul morţilor a ajuns la 94", faţa de 92 de miercuri, a mai spus el.

Ciclonul tropical Batsirai, însoţit de rafale de vânt de până la 165 km/h, s-a abătut sâmbătă asupra ţării insulare din Oceanul Indian, lovită cu câteva săptămâni în urmă de furtuna tropicală Ana, care a făcut 55 de morţi. Batsirai a părăsit zona de uscat din Madagascar luni, potrivit Agerpres.ro.

În oraşul de coastă Mananjary, epicentrul ciclonului, locuitorii au început curăţarea drumurilor pline de moloz şi de ramuri de copaci. Majoritatea caselor au fost avariate de rafalele puternice de vânt.

Ciclonul a înaintat apoi aproximativ o sută de kilometri în interior, lovind dealurile agricole. În Ifanadiana, Henriette, în vârstă de 66 de ani, trăieşte din cultivarea orezului, ananasului şi maniocului. Casa ei de piatră era "deja cam fragilă", a spus ea.

"Am decis să nu dorm aici şi să rămân la sora mea. Însă nu am avut timp să-mi iau lucrurile sau orice fel de mobilă", a afirmat femeia. Ciclonul a lăsat în urmă doar o porţiune de zid şi un morman de moloz din casa ei.

Potrivit UNICEF, 62.000 de persoane au rămas fără adăpost şi în total 112.000 de persoane au fost afectate, dintre care jumătate sunt copii.

Una dintre principalele îngrijorări ale organizaţiilor umanitare este accesul la apă potabilă. "Copiii sunt extrem de sensibili la boli legate de consumul de apă poluată care provoacă boli diareice acute şi reprezintă un risc de reapariţie a malariei", a avertizat Jean Benoit Manhes, reprezentant al ONG-ului în Madagascar, reamintind că 42% dintre copiii malgaşi suferă de malnutriţie cronică.

Continuarea pe stiripesurse.ro