Guvernul suedez nu intenţionează să organizeze un referendum dacă parlamentul va decide să declanşeze procedura de candidatură la NATO, a afirmat joi prim-ministrul Magdalena Andersson, potrivit Reuters.
Invazia rusă în Ucraina a obligat Suedia şi Finlanda să-şi revizuiască poziţia tradiţională conform căreia neutralitatea militară este mijlocul cel mai bun de a asigura securitatea naţională, ambele ţări fiind aşteptate să ia o decizie în săptămânile următoare.
Premierul Andersson consideră că un referendum este o 'idee proastă': 'Nu cred că este un subiect potrivit pentru un referendum', le-a spus ea joi reporterilor, potrivit Agerpres.ro.
'Există multe informaţii legate de securitatea naţională care sunt confidenţiale, aşa că sunt subiecte importante într-un astfel de referendum care nu pot fi discutate şi fapte importante care nu pot fi puse pe masă', a argumentat ea.
Parlamentul suedez este în curs de revizuire a politicii de securitate, un raport pe această temă fiind aşteptat la mijlocul lunii mai.
Separat, partidul Magdalenei Andersson, Social-Democraţii, dezbate dacă să renunţe la obiecţiile faţă de o aderare la NATO.
În condiţiile în care în parlament o majoritate susţine aderarea, partidul de guvernământ este văzut drept cel mai mare obstacol în calea depunerii candidaturii Suediei.
Liderul Moderaţilor, cel mai mare partid din opoziţie, a respins la rândul său apelurile pentru un referendum.
'Votanţii … nu sunt naivi în ce priveşte Rusia. Este foarte clar că votanţii suedezi au înţeles ce s-a întâmplat pe 24 februarie şi au tras concluzii', a spus Ulf Kristersson pentru cotidianul Aftonbladet, într-o dezbatere în această săptămână cu lidera Partidului de Stânga, Nooshi Dadgostar.
Aceasta, al cărei partid se opune aderării ţării la Alianţă, a apreciat că suedezii ar trebui să aibă un cuvânt de spus în luarea deciziei. 'Aceasta trebuie să se întoarcă la alegători, trebuie să existe un sprijin democratic foarte puternic în această chestiune', a subliniat ea pentru Aftonbladet.