S-AU SCUMPIT TIGARILE IN ROMANIA! E SCANDALOS CAT COSTA UN PACHET ACUM, IN IULIE 2019

0
70

S-au scumpit țigările în România! Fumătorii români au primit o veste foarte rea, fiind vorba despre o nouă scumpire a țigărilor. Astfel, cei care nu au reușit, încă, să abandoneze acest viciu vor fi obligați să scoată mai mulți bani din buzunare.

Conform cotidianul.ro, prețurile la țigări au crescut – în ultimii ani -, în medie, de la 5,10 lei în decembrie 2006, la 18 lei în 2019. Previziunile nu sunt optimiste, preconizându-se că prețul va depăşi 21 lei/pachet în 2022 (circa 4,5 euro), cost care poate creşte în funcţie de cheltuielile cu forţa de muncă. Astfel, un fumător care consumă un pachet de țigări pe zi cheltuiește, lunar, aproximativ 550 lei, ceea ce reprezintă 20% din salariul mediu la nivel de țară.

Scumpirile la ţigări vor continua până în 2022, în medie cu 2% pe an, prin majorarea cotei de acciză şi actualizarea cu rata inflaţiei. Este un calendar asumat de România în faţa UE, care, în cele din urmă, va face ca pachetul de ţigări să coste peste 5 euro, în orizontul de timp 2022.

O nouă scumpire a țigărilor. Noile prețuri

 – Kent – 18,5 lei

 – Kent Switch, Nano, Core, MIX Green – 19 lei pachetul

 – Pall Mall – 18 lei pachetul

 – Dunhill – 20 lei pahetul

 – Rothmans – 19 lei pachetul

 – Lucky Strike -19 lei pachetul

 – Viceroy – 17,5 lei pachetul

 – Vogue  – 9,5 lei pachetul

O nouă scumpire a țigărilor. România, cele mai mici prețuri

Din punct de vedere statistic, România se numără printre cele mai ieftine ţări din UE – cu un preţ mediu al ţigărilor de 4 euro pe pachet. Cele mai mari prețuri sunt înregistrate în Marea Britanie – peste 10 euro pe pachet. În Olanda şi Belgia, prețul unui pachet de țigări este de aproximativ 6 euro pe pachet.  Ţări mai ieftine decât România sunt Bulgaria – cu 3,3 euro pe pachet – şi ţările baltice.

Este important de știut că – în România – 80% din preţul unui pachet de ţigări reprezintă taxe care revin statului. Alinierea nivelului accizelor pentru ţigări din România cu cele din ţările UE are un program devansat. România, încă din 2016, este la nivelul anului 2018, atunci când programul de convergenţă ar fi trebuit să fie încheiat. Programul va continua, mai lent, până în 2022.