Traian Basescu o cere pe Dana Girbovan la Justitiei: Ce intrebare – cheie pune despre Frans Timmermans

0
56

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu a afirmat că Dana Gîrbovan este o soluție de echilibru la portofoliul Justiție, care ar putea rezolva problema abuzurilor din justiție, însă decizia numirii este la președintele Klaus Iohannis.

"În ultimii 30 de ani, profesori universitari, avocați, procurori și foarte rar judecători au deținut funcții de conducere în Ministerul Justiției, adică miniştri, secretari de stat sau directori generali. Principala misiune a Ministerului a fost pregătirea și implementarea legislației. Din «experiența» dascălilor, a procurorilor și a avocaților, a ieșit o legislație cu multe ambiguităţi aplicată neunitar, mai ales dacă ne referim la legislația penală. De regulă, legislația a reflectat gândirea procurorilor, iar din acest punct de vedere Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală sunt ”capodopere” ale lipsei de respect pentru drepturile fundamentale. Cele peste 100 de articole declarate a fi neconstituționale de către CCR sunt oglinda gândirii procurorilor care au răspuns de forma finală a codurilor. După atâtea rateuri legislative, parte din ele promulgate şi de mine, premierul Dăncilă are ideea numirii unui judecător experimentat şi echilibrat în funcţia de ministru al justiţiei" a explicat eurodeputatul.

Fostul președinte mai spune că cei care contestă numirea Danei Gîrbovan la Ministerul Justiției se tem de fapt de desemnarea unui judecător "experimentat și echilibrat în funcția de Ministru al Justiției".

"Un cor de procurori, altul de judecători şi încă unul de politicieni au sărit să conteste nominalizarea Danei Gârbovan pentru funcția de Ministru al Justiției. Cu certitudine, parte din procurori, parte din judecători şi parte din politicieni nu-și doresc desemnarea unui judecător experimentat și echilibrat în funcția de Ministrul al Justiției. Toți intuiesc riscul ca în fruntea ministerului să vină un judecător cu respect pentru lege şi pentru drepturile fundamentale. Dana Gârbovan vine din mijlocul sistemului, ceea ce înseamnă că îi ştie hibele dar şi oamenii, cu bunele şi relele lor, fie că sunt judecători, fie că sunt procurori. Un judecător ajuns ministru le va explica multor procurori cine face justiţie şi cine face anchete, cine propune mandate de ascultare şi supraveghere şi cine le aprobă", mai notează Băsescu.

Europarlamentarul PMP critică atitudinea aprobatoare a unor judecători și politicieni în privința dosarelor constituite "abuziv" și "fără probe".

"Altă problemă este că şi unii judecători, altfel foarte vocali, vor trebui să înveţe că nu susţinerea publică a abuzurilor sau a legilor prost făcute dar agreate de înalţi demnitari, este soluţia unei cariere temeinice. Politicienii ar putea afla că trebuie să înceteze demagogia susţinerii fără rezerve a unor infractori din parchete şi instanţe care s-au pretat la falsificarea probelor din unele dosare, sau care au dictat arestări preventive în dosare în care nu existau probe", mai scrie Băsescu.

El mai susține că Frans Timmermans este demogog, din cauza acuzațiilor aduse modificărilor legilor justiției și crede că numirea unui judecător la ministerul Justiției este un lucru bun.

"Şi, ca să nu uit, l-aţi mai auzit careva pe demagogul Timmermans acuzând modificările la legile justiţiei după ce s-a terminat campania pentru europarlamentare? Eu îmi pun mari speranţe că Dana Gârbovan va reuşi să corecteze lacunele din justiţie, lacune care erau evidente încă de la terminarea mandatului meu. Eu cred că numirea unui judecător la Justiţie este un lucru bun, iar dacă judecătorul este Dana Gârbovan, un magistrat echilibrat, cu atât mai bine. Până la urmă, decizia îi aparţine preşedintelui Iohannis", conchide Băsescu.

CEx a stabilit, vineri, ca Dana Gîrbovan să fie propusă la Ministerul Justiţiei, Mihai Fifor la conducerea MAI, iar senatorul Şerban Valeca la portofoliul Educaţie, Ana Birchall vicepremier pentru parteneriate, iar Iulian Iancu vicepremier pe probleme economice, a anunţat preşedintele PSD, premierul Viorica Dăncilă.