Fostul judecator CCR Petre Lazaroiu a facut CALCULE PRETIOASE pentru Dancila: Cum poate trece un vot de incredere in Parlament

0
81

Restructurarea anunțată de Viorica Dăncilă va putea trece de Parlament dacă majoritatea parlamentarilor din numărul total de senatori și deputați votează pentru acordarea încrederii în Executiv. Astfel, e nevoie de 233 de voturi, potrivit fostului judecător al CCR, Petre Lăzăroiu, conform Mediafax.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că va merge în Parlament, săptămâna viitoare, pentru un vot de încredere acordat Executivului. Liderul PSD a afirmat că nu a decis dacă votul va fi pentru restructurarea Guvernului sau pentru o simplă remaniere.

Potrivit articolului 103 din Constituție privind învestitura, alineatul 3 "Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor".

De asemenea, articolul 85 din Constituție, privind numirea Guvernului, prevede, la alineatul 2 că "în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, Preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului".

Același articol prevede, la alineatul 3 că "Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, Preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru".

Fostul judecător CCR Petre Lăzăroiu a declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest caz restructurarea Guvernului ar putea trece doar cu votul majorității absolute a parlamentarilor.

"Este de fapt o reinvestire a Guvernului. Îți trebuie o majoritate absolută. Chiar dacă nu scrie în Constituție, se deduce că de fapt este o reinvestire. La remaniere președintele are prerogative iar în al doilea caz Parlamentul, care trebuie să-i dea acordul în plen cu majoritate absolută", a declarat Petre Lăzăroiu.

Astfel, este nevoie ca 233 de senatori și deputați, jumătate plus unu din numărul total de 465 de membri ai Legislativului, să voteze pentru acordarea încrederii în Guvern, ca în cazul moțiunii de cenzură.

Surse din PSD au declarat, pentru MEDIAFAX, că există posibilitatea ca social-democrații să apeleze la o interpretare a Constituției privind numărul necesar de voturi pentru a trece noua variantă a Guvernului, în sensul în care ar fi nevoie doar de acordul majorității parlamentarilor prezenți la ședința plenului reunit al Parlamentului.

PSD se poate baza pe voturile a 204 parlamentari care fac parte din grupurile parlamentare: 68 de aleși la Senat și 136 la Camera Deputaților, potrivit informațiilor publicate pe site-urile celor două foruri legislative. În total, în Legislativ sunt 465 de parlamentari. Pentru a fi siguri că votul de încredere va trece în Parlament, social-democrații mai au nevoie de 29 de voturi.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a declarat, luni, că, în cazul în care social-democrații vor decide să meargă pe varianta restructurării vor rămâne doar 19 ministere plus premierul, cu zece portofolii mai puţine decât actuala structură.

Secretarul general al PSD Mihai Fifor a declarat că dacă Guvernul nu va primi votul de încredere al Parlamentului, Executivul va veni cu o altă variantă „până convingem Parlamentul că ţara trebuie totuşi să fie guvernată”.

PSD va avea o nouă şedinţă a CEx marţea viitoare, în care Viorica Dăncilă va prezenta lista ce va cuprinde componenţa noului Guvern şi numărul definitiv de ministere, a anunţat primarul Capitalei, Gabriela Firea.