Profil de candidat la functia de procuror general: Semnatara protocolului neconstitutional SRI-PICCJ insista

0
59

Invariabil, articolele despre procurorul Gabriela Scutea încep astfel: Gabriela Scutea candidează din nou. De această dată, procurorul care i-a fost adjunct timp de şase ani Laurei Codruţa Kovesi vrea să facă pasul în fruntea Ministerului Public.

Considerată eminenţa cenușie din spatele mișcărilor activiste ale procurorilor, alături de Alexandra Lăncrăjan, Gabriela Scutea pare să fie unul dintre cei mai insistenţi candidați la funcţia de procuror general. Putem spune că este cel mai titrat procuror în ceea ce priveşte candidaturile. Din punct de vedere profesional, lucrurile stau puțin diferit.

Fostul ministru al Justiției Monica Macovei a propus, în februarie 2007, numirea procurorului Gabriela Scutea în funcția de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce, în urmă cu opt luni, picase examenul de grad profesional, notează luju.ro. Scutea abia a reușit să obțină media generală 6,58 și notă 2,85 la verificarea cunoștințelor despre jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului și jurisprudența Curții de Justiție a Comunităților Europene.

În 2009, Scutea a semnat protocolul SRI-PÎCCJ declarat neconstituţional în 2018. În ciuda numelor menţionate în document, protocolul nu este semnat de Tiberiu Niţu. În locul acestuia, protocolul a fost semnat de Gabriela Scutea, adjunct al procurorului general. Scutea e a semnat, în locul Laurei Codruţa Kovesi, şi nota de fundamentare pentru achiziţia licenţelor Microsoft pentru Parchetul General.

După perioada petrecută la Parchetul General (2006-2013) ca adjunct al lui Kovesi, Gabriela Scutea a fost, în perioada 2013-2016, înalt reprezentant al Ministerului Justiţiei pentru relația cu Comisia Europeană pe aspectele referitoare la îndeplinirea condiționalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind reforma sistemului judiciar şi lupta anticorupţie. Din această poziţie a ajuns, în ianuarie 2016, adjuncta Ralucăi Prună la Ministerul Justiţiei. În prezent activează la Parchetul Curţii de Apel Braşov.

După schimbarea guvernului în ianuarie 2017, Gabriela Scutea a mai rămas o perioadă în funcţia de secretar de stat în Ministerul Justiţiei condus de Florin Iordache, de unde a plecat cu puţin timp înainte de adoptatea OUG 13/2017.  Presa a titrat sub diverse forme, cu referire la Gabriela Scutea, că ar fi "procurorul care a salvat situaţia cu OUG 13", în sensul că ar fi determinat introducerea acelui termen de 10 zile pentru intrarea în vigoare a actului normativ. Deși sună frumos, din păcate se pare că este doar o altă presupunere nefondată a unei părți a presei. Contactat de STIRIPESURSE.RO, fostul ministru Florin Iordache a negat informaţia, precizând că Scutea plecase deja din minister. Ce este foarte clar este că Gabriela Scutea a participat, în virtutea poziției pe care o ocupa, la redactarea textului inițial. Nu se știe în ce măsură a contribuit la forma finală, dar în mod cert nu îi putem atribui calitatea de erou în scandalul OUG 13.

Lipsa unor dosare de răsunet instrumentate de Gabriela Scutea nu reprezintă o situaţia necunoscută. Astfel, în proiectul depus cu ocazia unei candidaturi din anul 2018, Scutea afirma că ceea ce o recomandă este experiență din funcțiile de conducere, care au însumat, conform propriei declarații, "mai mult decât jumătate din vechimea de 23 de ani de procuror". Chiar şi aşa, Gabriela Scutea are proprii admiratori, surse din Parchetul General afirmând că o eventuală numire a acesteia "nu ar fi o soluţie proastă".

Dacă din punct de vedere profesional Gabriela Scutea nu impresionează, aceasta s-a remarcat din postura de activistă. Scutea este membră fondatoare a Asociaţiei Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor. După seria de comunicate de presă din ultimii ani, în care AMASP a susţinut diverse cauze, Gabriela Scutea a participat, alături de magistraţi de la mai multe parchete şi instanţe, la un protest în faţa Palatului de Justiţie din Bruxelles, faţă de repetatele modificări ale legilor justiţiei. Procurorul ar urma să repete isprava, potrivit unor surse judiciare, aceasta intenţionând să participe săptămâna viitoare la un miting la Varşovia, pentru susţinerea magistraţilor polonezi.