CJ Hunedoara nu poate recupera integral sumele cheltuite de SJU Deva în pandemie

0
96

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara se află în imposibilitatea de a recupera aproape 1 milion de lei, sumă cheltuită de Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Deva pentru achiziţiile de produse în perioada pandemiei de coronavirus.

Autorităţile publice locale şi judeţene au oportunitatea de a recupera sumele cheltuite în perioada pandemiei de coronavirus, prin apelul POIM 2014-2020: Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare Covid-19. CJ Hunedoara, împreună cu reprezentaţii SJU Deva, au făcut demersurile necesare în acest sens identificând achiziţii în valoare de 5.295.545,09 lei şi solicitând ulterior recuperarea acestei sume.

Reamintim că pe data de 26 martie 2020, prefectul judeţului Hunedoara, Vasilică Potecă, a dispus prin Ordin transformarea SJU Deva în spital Covid-19, blocând astfel activitatea unităţii spitaliceşti. Este de notorietate starea critică de tensiune în care s-a aflat personalul angajat al SJU Deva, în urma deciziilor aberante ale conducerii nou instalată. La finalul lunii martie 2020, acelaşi prefect a suspendat managerul SJU aflat în funcţie şi l-a numit, fără a avea competenţe în acest sens, pe domnul Silviu Didilescu. După nici o săptămână, acesta a demisionat, iar pe data de 8 aprilie 2020, la SJU Deva a fost instalat management militar. Aşadar, sarabanda neregulilor de la SJU Deva a fost declanşată de gestul iresponsabil al fostului prefect de Hunedoara, Vasilică Potecă.

Revenind la achiziţiile pentru care s-a solicitat recuperarea sumelor cheltuite facem precizarea că pentru o serie de achiziţii realizate în perioada 01 – 15 aprilie 2020, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a dispus corecţii financiare între 25% şi 100%. Cu alte cuvinte, sumele cheltuite nu pot fi recuperate, întrucât nu s-a respectat legislaţia în domeniu.

Spre exemplu, achiziţia combinezoanelor de protecţie, în valoare de 289.234,26 lei cu TVA, a fost atribuită prin achiziţie directă deşi valoarea acesteia este peste pragul de achiziţie prevăzut la art. 7 din Legea 98/2016. Pentru această achiziţie, Autoritatea de Management POIM a întocmit un raport de neconformitate pentru aplicarea reducerii procentuale de 100%.

Un alt exemplu: în cazul a trei achiziţii de măşti de protecţie FFP 2 în valoare de 231.990,50 lei, s-a constatat încălcarea prevederilor art. 11 din Legea 98/2016, stabilindu-se reduceri procentuale în valoare de 25%.

Pe lângă aceste achiziţii, au fost stabilite alte sume cheltuite care însă nu sunt eligibile pentru a fi recuperate, în valoare de 399.987,57 lei.

În concluzie, în ciuda eforturilor financiare depuse, CJ Hunedoara poate recupera doar 4.305.944,27 lei din suma totală de 5.295.545,09 lei, bani din bugetul judeţului Hunedoara cheltuiţi de managementul interimar al SJU Deva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.