Asociaţia Forumul Artelor Vizuale: Un sfârşit de vară colorat cu Eforie… Colorat

0
82

Mai este puţin până când proiectul Eforie Colorat se încheie – pentru moment. Până pe 12 septembrie, Grădina de vară Cinemascop din Eforie Sud continuă să-şi deschidă porţile zi de zi, cu la fel de multe activităţi şi surprize, aşa cum s-a întâmplat pe tot parcursul acestei veri. Dacă sunteţi în Eforie Sud sau în împrejurimi, puteţi vizita grădina de vară după ora 19:00, zilnic, pentru a lua parte la cel mai mare proiect cultural de pe litoral.

Deschisă pe 14 iunie pentru entuziaşti de toate vârstele, Grădina de vară Cinemascop a adus culoare, la propriu şi la figurat, în cea mai veche staţiune de la mare. În perioada următoare, aveţi ocazia de vedea filme de lung şi scurt metraj, expoziţii, concerte sau spectacole de teatru. Participarea la cele mai multe dintre evenimente este gratuită, deoarece Eforie Colorat are ca scop oferirea accesului la cultură într-o locaţie mai puţin obişnuită, însă cu o nevoie vizibilă de alternative de petrecere a timpului liber, atât pentru turişti, cât şi pentru localnici. Proiectul este organizat de Asociaţia Forumul Artelor Vizuale, împreună cu Centrul Ceh Bucureşti, Primăria Oraşului Eforie şi RADEF RomâniaFilm, cu sprijinul sponsorului principal, Kaufland România.

Deci, ce vă aşteaptă în grădina de vară din Eforie Sud în perioada următoare? Desfăşurându-se într-o grădină de vară, atracţia principală este reprezentată de proiecţiile de film, ce încep după ora 20:30. Filme de toate genurile şi din toate colţurile lumii vor fi proiectate pe ecranul grădinii, odată cu lăsarea nopţii. Însă grădina este deschisă publicului de la ora 19:00, pentru că sunt multe alte elemente ce întregesc programul şi sunt gata să fie descoperite.

Pe pereţii interiori ai grădinii se regăsesc două expoziţii – "Eroinele", realizată de Centrul Ceh Bucureşti, ce prezintă portretele ilustrate şi poveştile de viaţă ale 50 dintre femeile remarcabile din Cehia şi România, şi expoziţia Short Film Breaks, ce cuprinde instantanee de la proiecţiile de film realizate de festivalul cu acelaşi nume în companii private din România, dar şi de la proiecţiile din Nepal, Indonezia, Kenya, Tanzania, Senegal sau Guatemala. În incinta grădinii veţi putea găsi şi white cube-ul E T A J on wheels, ce va prezenta expoziţia "Între o faţă şi o pată roz", a artistului român Eduard Bălaş.

În urma proiectului adiacent "Eforie Colorat – intervenţie culturală", ce a constat într-un performance realizat cu scopul de a igieniza plaja şi faleza din Eforie Sud şi a cuprins mai multe atelierele şi evenimente, au fost realizate două sculpturi, ce pot fi văzute în grădina de vară. Una este a artistului Ovidiu Toader, "Future Fish", care atrage atenţia asupra modului în care omul sufocă şi, încet dar sigur, începe să îşi lase amprenta în mod definitiv asupra naturii, şi cea a sculptorului Radu Panait, "God of Trash", ce ironizeaza noile practici consumeriste şi superficialul idolatrizat. Tot în cadrul proiectului mai sus menţionat au fost realizate încă două picturi murale pe pereţii exteriori ai grădinii, ce aparţin artistei pragheze Barbora Idesova şi româncei Andreea Toma (ATOMA). În plus, alte două picturi murale realizate în trecut pot fi văzute din exteriorul grădinii, aparţinând artiştilor Robert Obert şi Lucian Hrisav.

Chiar dacă grădina de vară nu are o scenă propriu-zisă, asta nu înseamnă că vizitatorii nu se vor putea bucura de concerte şi spectacole de teatru. Pe 27 şi 28 august două concerte live vor avea loc în acest spaţiu, "Sidonia Doica & Laura Cernea acoustic night", respectiv performance-ul experimental "Daddy Dear". Două spectacole de teatru forum vor fi jucate în următoarele zile, pe 29 şi 30 august, "Planul ecologic european – să acţionăm ACUM şi pentru generaţiile viitoare" şi "O Europă pregătită pentru era digitală – Duşmanul de dincolo de ecran – cyberbullying", ambele realizate de către Centrul Europe Direct Târgovişte. De asemenea, nu uitaţi că în grădină vă aşteaptă şi un colţ de experienţă VR, unde două alte spectacole de teatru pot fi urmărite într-un mod imersiv, în realitatea virtuală.

Cei mici sunt invitaţi şi ei în Grădina de vară Cinemascop. Pe 3 şi 4 septembrie, Reprezentanţa Comisiei Europene în România aduce expoziţia "Micul Prinţ", ce constă în 30 de exemplare ale celebrului roman, traduse în mai multe limbi. Pe 11 septembrie, nu trebuie ratată proiecţia filmelor rezultate din atelierele de film documentar pentru copii din comunităţi cu acces limitat la cultură (Căzăneşti, judeţul Ialomiţa). Filmele explorează universul intim şi imediat al copilului, ilustrând activităţi personale ale acestora. Proiecţia va avea loc înaintea filmelor din program, în prezenţa copiilor care au realizat filmele.

Aşadar, în următoarele câteva săptămâni, grădina de vară din Eforie Sud este o destinaţie sigură, iar pentru a fi la curent cu programul complet, puteţi urmări paginile de Facebook şi Instagram ale Eforie Colorat. Pentru proiecţiile de film cu bilet, acestea se pot achiziţiona de la casieria grădinii şi de pe platforma Eventbook. Evenimentul se desfăşoară în conformitate cu regulile impuse de prevenirea răspândirii şi contaminării cu Covid-19.

Organizator: Asociaţia Forumul Artelor Vizuale

Co-organizatori: Centrul Ceh, RADEF RomaniaFilm, Primăria Eforie

Sponsor principal: Kaufland România

Partener media principal: Radio Guerrilla

Sponsori: Music Gear, Diesel Mecanica, Benq, Savana, Pattern Media, Loop Virtual Reality Solutions, Magic 5, Viva Ads.