Proiect inedit pus în scenă la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Dansatori din trei ţări au creat un spectacol fabulos, în doar 12 zile

0
116

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) a prezentat spectacolul "Reflexii", un spectacol de dans elaborat, creat în cadrul proiectului "People Power Partnership", finanţat prin Europa Creativă.

Vibrant, captivant şi sensibil, cu umbre şi lumini, culoare şi sunet, dar mai ales cu multă emoţie, spectacolul a fost creat în jurul ideii de reflexie, transpusă în scenă prin decorul spectaculos şi prin mişcările de dans de o sensibilitate impresionantă ale tinerilor artişti, care au conceput întregul moment de-a lungul a 12 zile, la Sibiu, în perioada premergătoare FITS.

Prezentat în premieră la Festival şi produs de TNRS, spectacolul pus în scenă de dansatorii din Alytus (Lituania), Freiburg (Germania) şi România a fost prezentat în seara zilei de 21 august, la Academia Evanghelică Transilvania din Sibiu, în faţa unui public numeros.

Întreaga reprezentaţie este disponibilă pe YouTube şi poate fi urmărită online.

Primul proiect outdoor în rezidenţă la Sibiu

Spectacolul a fost prefaţat de o conferinţă moderată de criticul de teatru Octavian Saiu şi la care au fost invitaţi Matthias Rettner, coordonator al proiectului, regizoarea Sigrun Fritsch, dansatorul român George Hădărig, Alanis Martinec, dansatoare din Freiburg, Diana Dobre şi Dan Bartha-Lazăr, reprezentanţi ai proiectului.

"People Power Partnership este un proiect de participare, deoarece noi suntem de părere că viitorul teatrului constă în a participa; toţi tinerii vor să ia parte la ceva. Ca să îi includem pe tineri în dans, trebuie să le scoatem în valoare calităţile, abilităţile şi să le aducem pe scenă. Putem vedea rezultatele uriaşe dacă ne susţinem reciproc şi ne punem unii pe alţii în valoare", a declarat Matthias Rettner, coordonatorul proiectului.

"Ne-am dezvoltat mult în această perioadă. Această prestaţie este preferata mea pentru că am ajutat o generaţie tânără să evolueze", spune regizoarea Sigrun Fritsch.

"Pentru mine este un vis devenit realitate să mă aflu aici, cu aceşti oameni minunaţi, care depun nişte eforturi extraordinare", a spus George Hădărig, dansator selectat din România.

"Sunt foarte recunoscătoare că eu, ca dansatoare, am oportunitatea de a aduce hip hop sau orice fel de dans pe scenă. Ceea ce mi se pare foarte special la acest proiect este faptul că ne-am cunoscut abia acum 12 zile şi suntem deja atât de conectaţi încât reuşim să ne scoatem în valoare abilităţile unul altuia", a declarat Alanis Martinec, dansatoare din Freiburg.

"Este primul proiect outdoor în rezidenţă la care teatrul lucrează. Suntem ca o familie, repetiţiile, cinele şi toate activităţile se întâmplă în acelaşi loc, ceea ce face proiectul foarte special", a mărturisit Diana Dobre, coordonatorul şi reprezentantul părţii române implicate în proiect.

Pornind de la ideea potrivit căreia domeniul în care artiştii invitaţi activează este unul marcat de reguli şi principii stricte, criticul de teatru Octavian Saiu a provocat o discuţie în jurul posibilităţii ca acesta să devină un câmp deschis, unde să punem în valoare toate stilurile diferite şi să încorporeze limbi diferite.

"Este o libertate aparte atunci când eşti pe scenă, este cu totul altceva: timp de o oră, cât durează spectacolul, nu ştim că acesta există sau că noi existam, dar ştim că suntem cu toţii împreună", a mărturisit dansatorul George Hădărig.

"Reflexii"

Producţia spectacolului "Reflexii" a presupus participarea unei echipe vaste de artişti români şi străini – regia: Sigrun Fritsch, coregrafie: Kien Trinh, light design: Max Rieger, manager turneu: Marielle Koplin, manager proiect: Matthias Rettner, educaţie şi pedagogie: Athena Gândilă, colaborator proiect: Tudor Leva.

În distribuţie: Egle Kordiukovaite, Jokubas Nosovas, Lujza Halakova, Medeinë Rainytë; Andrada Ion, Diana Dragu, Enya Muşoaie, Flavia Perşa, Florian Gavarici, George Hădărig, Isabela Haiduc, Luiza Petra; Alanis Martinec, Bernice Waldvogel, Charlotte Schanzlin, Junis Becherer.

"People Power Partnership", finanţat prin Europa Creativă, reuneşte alături de Teatrul Naţional "Radu Stanca" Sibiu, alte 12 instituţii culturale din 11 ţări europene, şi se derulează pe o perioadă de patru ani, între octombrie 2020 – octombrie 2024.

Partenerii proiectului sunt Aktionstheatre PAN.OPTIKUM, Freiburg (DEU); Teaterforeningen for Helsingřr Kommune // PASSAGE Festival (DNK); "Radu Stanca" National Theatre in Sibiu // FITS ROU); Varazdin Tourist Board (HRV); Menu Fabrikas in Vilnius & Alytaus miesto teatras in Alytus (LTU); Foundation INITIUM, Riga (LVA); Bitň Produccions in Girona // Temporada Alta (ESP); Municipio de Loule (PRT); Camara Municipal de Lisboa, (PRT); Magna Vitae, Lincolnshire (UK); SE.S.TA – Centre for Choreographic Development, Prague (CZE); Fondazione Via Maestra in Venaria (ITA); University of Education Freiburg (DEU).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.