PSD Alba: PNL şi USR continuă politizarea şcolilor din judeţul Alba

0
81

PNL şi USR au continuat politizarea masivă a învăţământului de la nivelul judeţului Alba şi au schimbat directori de la 24 de instituţii de învăţământ, în ciuda declaraţiilor ministrului Educaţiei, Sorin Câmpeanu, care a spus că nu vor fi modificări la nivelul conducerilor şcolilor şi grădiniţelor până la organizarea unui concurs.

Europarlamentarul PSD Alba, Victor Negrescu: "Numirile controversate a unor oameni afiliaţi politic în funcţiile de director la mai multe şcoli din Alba demonstrează faptul că educaţia nu este o prioritate pentru PNL şi USR. Mereu m-am opus politizării, iar ce se întâmplă astăzi demonstrează faptul că dreapta doreşte să transforme şcolile în sedii de partid odată cu concursurile din această toamnă. Invit elevii, profesorii şi părinţii din Alba să fie foarte vigilenţi şi să nu permită acest lucru."

Cu toate acestea, în judeţul Alba, Consiliul de Administraţie a Inspectoratului Şcolar Judeţean, în data de 19 august, a numit directori şi/sau directori adjuncţi noi la 24 de şcoli, după cum urmează:

1. Colegiul Economic "Dionisie Pop Marţian" Alba Iulia;
2. Colegiul Naţional "Avram Iancu" Câmpeni;
3. Liceul "Dr. Lazăr Chirilă" Baia de Arieş;
4. Liceul "Horea, Cloşca şi Crişan" Abrud;
5. Liceul Tehnologic "Ţara Moţilor" Albac;
6. Liceul Tehnologic Sebeş;
7. Liceul Teoretic "David Prodan" Cugir;
8. Şcoala Gimnazială "Aron Cotruş" Cergău Mare;
9. Şcoala Gimnazială "Axente Sever" Aiud;
10. Şcoala Gimnazială "Horea" Horea;
11. Şcoala Gimnazială "Ion Bianu" Valea Lungă;
12. Şcoala Gimnazială "Iosif Sârbu" Şibot;
13. Şcoala Gimnazială "Septimiu Albini" Cut;
14. Şcoala Gimnazială "Vasile Goldiş" Alba Iulia;
15. Şcoala Gimnazială Almaşu Mare;
16. Şcoala Gimnazială Blandiana;
17. Şcoala Gimnazială Doştat;
18. Şcoala Gimnazială Draşov;
19. Şcoala Gimnazială Fărău;
20. Şcoala Gimnazială Noşlac;
21. Şcoala Gimnazială Vadu Moţilor;
22. Grădiniţa cu Program Prelungit "Piticot" Cîmpeni;
23. Centrul şcolar de educaţie incluzivă Alba Iulia;
24. Colegiul Naţional "Titu Maiorescu" Aiud;
25. Centrul Judeţean de Excelenţă – nou înfiinţat.

Majoritatea directorilor/directori adjuncţi numiţi prin detaşare, la instituţiile de învăţământ sus-menţionate, sunt cunoscuţi membri sau simpatizanţi ai PNL/USR în comunităţile din care fac parte. Să luăm doar câteva exemple: La Colegiul Economic din Alba Iulia, a fost numit director domnul Cetean Ioan Emil, care a fost candidat din partea USR-PLUS la Consiliul Judeţean Alba. La Şcoala Gimnazială "Vasile Goldiş" Alba Iulia a fost numit Daniel Fonoage, USR-ist declarat şi susţinător al lui Gabriel Pleşa în campania electorală, iar Centrul Judeţean de Excelenţă este condus de Adrian Simion, candidat al USR pentru Senatul României. De asemenea, la Colegiul Naţional "Avram Iancu" Câmpeni, director adjunct a fost numită doamna Monica Alina Borteş, soţia fostului consilier local al PNL Câmpeni – Dan Gabriel Borteş, actualmente preşedintele filialei USR Câmpeni.

Ce a spus, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, citat de presa naţională: "Concursul pentru ocuparea posturilor de directori va începe în data de 14 septembrie. Până atunci, pentru un semestru, suntem, desigur, toţi de acord cu privire la avantajele continuităţii. Se schimbă directorii doar dacă sunt motive justificate legal sau din perspectiva managementului educaţional, dacă se pensionează sau dacă nu-şi mai dau acordul pentru continuare".

Preşedintele interimar PSD Alba, Radu Marcel Tuhuţ: " Pentru conducerea PNL a Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba cuvintele ministrului au avut 0 valoare, fie acestea au fost doar praf în ochii oamenilor, iar liberalii îşi continuă metehnele de politizare a întregului sistem de învăţământ, începute în ianuarie 2020 (cu schimbarea şefilor inspectoratelor şcolare) şi continuate în 2021, cu directorii de grădiniţe şi şcoli cărora li se încheiaseră mandatele câştigate prin concurs. În acest drum, i-au luat şi pe USR-işti, camarazii lor de la guvernare, care blamau astfel de practici.

Nu în ultimul rând, preşedintele Klaus Iohannis a promis în repetate rânduri depolitizarea instituţiilor de învăţământ.

De ce au acceptat user-iştii să conducă instituţii de învăţământ, fără concurs, încălcându-şi astfel principiile despre care vorbeau zilnic? Unde sunt, stimaţi liberali şi user-işti, concursurile corecte pe care le-aţi promis atâta amar de vreme? Unde este meritocraţia de care aţi vorbit când eraţi în Opoziţie?"