Conform unui studiu realizat de Asociaţia Young Initiative şi Fundaţia World Vision România în rândul a 111 ONG-uri, dintre care 37 din mediul rural, cele mai stringente nevoi ale organizaţiilor neguvernamentale sunt lipsa resurselor financiare, fluctuaţia personalului precum şi accesul scăzut la programe de formare-dezvoltare pentru personalul angajat sau voluntari. Dintre cele mai relevante date colectate, aflăm că 6 din 10 dintre ONG-urile respondente din mediul urban respondente nu au niciun angajat, iar 23% dintre ele au între 1-3 angajaţi. De cealaltă parte, 9 din 10 ONG-uri din mediul rural nu au nici un angajat şi 38% din respondenţi au un buget anual mai mic de 5000 de lei şi beneficiază de cel mult 2 surse de finanţare. Toate aceste provocări limitează capacitatea ONG-urilor din România de a oferi servicii necesare în comunitate, comparativ cu potenţialul şi nevoile existente.
Ca răspuns la problemele identificate, Asociaţia Young Initiative în parteneriat cu Fundaţia World Vision România lansează proiectul "Acceleratorul de Sustenabilitate pentru ONG-uri", cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este de a creşte capacitatea organizaţiilor nonprofit din România de a implementa procese de dezvoltare organizaţională care să ducă la un impact sporit în comunitate.
Intervenţia directă se adresează unui număr de 20 de ONG-uri din România active în mediul rural şi urban mic sau în domenii precum tineret, drepturile omului, educaţie civică, mediul înconjurător care vor fi incluse, pe parcursul a peste 16 luni, într-un program complex de tipul "Accelerator de ONG-uri". Programul furnizează sesiuni de coaching şi mentorat pentru personalul organizaţiilor selectate şi realizarea de diagnoze şi analize de nevoi personalizate, care să conducă la întocmirea de planuri concrete şi strategii de creştere a capacităţii organizaţionale ale ONG-urilor şi la implementarea acestora. De asemenea, programul presupune şi participarea personalului ONG-urilor selectate la o componentă de învăţare integrată din cadrul proiectului. Apelul de înscriere pentru programul de Accelerator destinat ONG-urilor va fi lansat în prima parte a anului 2022.
Pentru a contribui la dezvoltarea sectorului ONG din România, proiectul va crea şi 3 cursuri în format MOOC (Massive Open Online Course) pe tematici precum Rezilienţă Organizaţională, Comunicare Nonprofit şi Bună Guvernanţă. Acestea vor fi gratuite, accesibile oricărei organizaţii interesate în orice moment, necesitând o simplă conexiune la Internet.
Complementar, proiectul urmăreşte dezvoltarea unui instrument de tip Self-Accelerator care integrează metodele folosite în cadrul programului "Accelerator de ONG-uri" permiţând utilizarea sustenabilă a acestora în mod individual (neasistat) de către alte organizaţii. Pentru promovarea intervenţiilor folosite în proiect va fi organizat un forum dedicat sustenabilităţii sectorului ONG din România, în cadrul căruia participanţii vor putea afla poveştile de succes ale beneficiarilor intervenţiilor. Tot aici vor fi lansate public cele 3 cursuri MOOC şi instrumentul Self-Accelerator, ca resursă pentru alte organizaţii.
Proiectul va avea o durată de 26 luni începând cu luna Septembrie 2021 şi beneficiază de o finanţare în valoare de 237.337 euro din partea programului Active Citizens Fund, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Informaţiile principale despre proiect vor fi disponibile pe website-ul proiectului la www.accelerator-ong.ro .
Marilena Chiriţă