Creșterea ridicată a prețurilor la energie afectează în continuare toate industriile, iar acest lucru a dus la scumpirea unor alimente esențiale, precum carnea, laptele și pâinea. Deși la prima vedere este vorba de câțiva bani, diferența este sesizabilă în momentul în care coșul de cumpărături se umple.
Scumpirea facturilor la energie și la materia primă se resimte la rafturile magazinelor. Unele dintre cele mai cumpărate alimente din coșurile românilor – pâinea, carnea și brânza, vor avea prețuri din ce în ce mai mari, potrivit avertismentelor date de producători și specialiști.
Creșterile la energie electrică și gaze dau peste cap producătorii
Deși lumea a început deja să se plângă de creșterea prețurilor la raft, momentan este vorba de creșteri ce nu depășeșc câteva zeci de bani. Între timp, producătorii se confruntă cu prețuri imense ce trebuie plătite lunar furnizorilor de energie electrică și gaze, potrivit Digi24.
În industria de panificație situația este extrem de dificilă. Potrivit lui Aurel Popescu, reprezentant ROMPAN, unele afaceri din țară plătesc facturi la gaze de până la 8 ori mai mari față de acum câteva luni. La fel și în cazul energiei electrice, unde facturile au crescut de 3-4 ori. Între timp, prețul cerealelor și al materiilor prime a crescut cu circa 50%. Toate astea în timp ce prețul pâinii a crescut doar cu aproape 6 procente la raft.
Situația nu este mai bună nici în rândul producătorilor de carne. Dintre aceștia, crescătorii de porci au avut problemele cele mai mari – și scumpirile, dar și pericolul pestei porcine.
„Dăcă luam în calcul că am băgat în pământ peste 40.000 de scroafe, înseamnă că și la anul o să avem deficit de cel puțin un milion de porci, care ar fi putut fi producție din România și vor fi din import. Luăm în calcul o creștere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilități, electricitatea și gazele”, a declarat Ioan Ladoși, producător de carne.
Și producătorii de lapte și produse lactate se plâng de scumpiri
Nici industria laptelui și produselor lactate nu a fost ocolită de valul de scumpiri, astfel că producătorii se confruntă cu creșteri însemnate de costuri, însă prețurile la raft au crescut, asemenea, pâinii și cărnii, cu câteva zeci de bani.
Producătorii de lapte declară că scumpirea motorinei, a energiei și a furajelor nu poate fi acoperită de scumpirile de la raft, deoarece diferența este semnificativă. Spre exemplu, „laptele a crescut cu 5 bani, iar furajele au crescut cu 1 leu pe kg”, a declarat Claudiu Davițoiu, un producător din industrie.
Mai mult, scumpirea nu se oprește doar la nivelul producției – și ambalajele pentru produse au un preț din ce în ce mai ridicat.
„Știu un procesator care a avut o creștere de 700% la factura de energie electrică. Scumpirea ambalajului cu 44%, materiile prime. Noi producem mai scump față de anul trecut pe vremea asta cu 23-25%”, a precizat Dorin Cojocaru, reprezentant al Asociației Patronala Romana din Industria Laptelui.