Claudiu Beleţoiu reuşeşte podium pentru România în prima cursă de anduranţă din La Gomera

0
73

În perioada 24-28 noiembrie Arista Events a dus conceptul curselor 360° în La Gomera, o insulă din Arhipelagul Canare, recunoscută pentru munţii şi văile sale greu accesibile. A fost prima ediţie a 360 The Challenge în acest loc, iar competitorii care s-au înscris în cursă au avut de parcurs 209 km, cu 13.900 de metri diferenţă pozitivă de nivel. Dificultatea cursei a constat şi în faptul că traseul nu a fost marcat, fiind un concurs în care alergătorii s-au putut orienta cu ajutorul hărţilor şi trackului pus la dispoziţie de organizatori cu doar câteva zile înainte de start.

Cursa a avut un timp limită de 85 de ore, participarea la această provocare fiind strict individuală (orice ajutor extern în afara punctelor de control a fost strict interzis şi putea conduce la eliminarea din concurs).

Pentru a face faţă unei astfel de provocări, participanţii trebuie să stăpânească anumite tehnici necesare pentru a fi acceptaţi în cursă: orientare, capacitatea de a se adapta la schimbările drastice ale condiţiilor meteorologice, abilitatea de a asista alţi alergători în caz de urgenţă. Toleranţa la oboseală, la lipsa somnului şi alimentaţiei, sunt de asemenea atuuri necesare participanţilor.

România a avut un singur reprezentant în această competiţie, Claudiu Beleţoiu reuşind o cursă bună şi finalizând concursul cu o clasare pe podium, pe poziţia a treia (48:16:33). 'A fost foarte solicitant, nu neapărat din cauza distanţei sau diferenţei de nivel, ci în special din cauza faptului că nu există nicio porţiune de plat, tot traseul fiind fie urcare, fie coborâre. Diferenţele între temperaturile extreme au fost un alt factor epuizant. Căldura de pe timpul zilei a determinat să consum aproximativ 30 de litri de lichide în această cursă, noaptea fiind extrem de rece, cu temperaturi spre 0 grade. Faptul că în insulă noaptea este aproape egală cu ziua reprezintă un alt factor greu de gestionat, capacitatea de orientare fiind diminuată de întuneric. în zilele dinaintea cursei am avut o accidentare, reuşind să îmi sparg capul în timpul unei recunoaşteri de traseu, lucru pe care de asemenea l-am resimţit în tot timpul cursei', a declarat sportivul.

Doar 16 participanţi (din 60) au reuşit să finalizeze traseul iniţial stabilit de organizatori, cursa fiind oprită din cauza furtunilor care au lovit insula La Gomera în noaptea din 25 spre 26 noiembrie.

Este al doilea podium internaţional în probe de ultramaraton montan reuşit de Claudiu Beleţoiu pentru România în 2021, el fiind câştigătorul unei medalii de bronz şi la Tor des Glaciers (un concurs de 450km, cu 32.000 de metri elevaţie pozitivă, ce a avut loc în septembrie 2021).

În încercarea sa din La Gomera, Claudiu Beleţoiu a avut şi o cauză nobilă pentru care a luptat să ajungă la finish, proiectul ales de el fiind o campanie a Asociaţiei Totul este Posibil, prin care copiii şi bunicii provenind din medii defavorizate vor primi ajutor de Crăciun. în anul 2021 asociaţia a reuşit să sprijine peste 50.000 de beneficiari, desfăşurând activităţi exclusiv cu ajutorul voluntarilor. Toţi cei care apreciază acest tip de performanţă, pot contribui la cauza nobilă aleasă de Claudiu, făcând o donaţie aici: https://tinyurl.com/Claudiu-LaGomera

Claudiu Beleţoiu (30 de ani) şi-a început cariera de alergător amator la 22 de ani, având la activ zeci de utramaratoane parcurse în scop caritabil (UTMB, 100 miles of Istria, Tor des Géants, Transgrancanaria 360). Participarea lui Claudiu Beleţoiu la acest concurs a fost realizată cu sprijinul Garanti BBVA România.

Din anul 2015, Claudiu ajută sportivii să se iniţieze sau să progreseze în alergare prin intermediul antrenamentelor de joi dimineaţa (6.00 AM, pe stadionul Dinamo), programul său de alergare Sunt în Formă (sunt-in-forma.ro) fiind urmat până în prezent de peste 1.500 de persoane. întâlnirile fizice sunt suspendate pe perioada pandemiei, dar programele personalizate sunt oferite constant tuturor celor care aleg să progreseze cu ajutorul unui antrenor personal.

Contact: Eliza Niţescu (membru fondator Totul este Posibil)
eliza@totulesteposibil.org