Fundaţia Emil G Racoviţă pentru Ştiinţă şi Explorare Medii Extreme, înfiinţată sub egida UBB

0
116

Fundaţia Emil G. Racoviţă pentru Ştiinţă şi Explorare Medii Extreme a fost înfiinţată sub egida Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) de un grup de oameni de ştiinţă din ţară (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi Academia Română) şi din străinătate, alături de familia şi urmaşii savantului Emil Racoviţă.

Fundaţia a fost constituită ca omagiu adus lui Emil G. Racoviţă pentru substanţiala sa contribuţie la înfiinţarea, poziţionarea şi consolidarea academică internaţională a Universităţii din Cluj, sediul fiind în Cluj-Napoca, pe strada Clinicilor nr. 5-7.

"Mă bucură această veste la început de an 2022! Savantul Emil Racoviţă s-a întors în România pentru Universitatea din Cluj, locul unde îşi va înfiinţa Institutul de referinţă la nivel internaţional şi unde va ajunge Rector. Anul trecut, la împlinirea a 100 de ani de la înfiinţarea Institutului, Universitatea a reînfiinţat Institutul Emil Racoviţă pentru Studiul Vieţii în Condiţii Extreme. (https://institutulracovita.ro/ – https://news.ubbcluj.ro/event/ubb-reinaugureaza-institutul-emil-g-racovita-pentru-studiul-vietii-in-conditii-extreme/). Aşa cum spuneam anul trecut, la reînfiinţarea Institutului, reparăm istoria şi actualizăm în modernitate moştenirea academică a savantului. Acest proces s-a completat acum cu înfiinţarea acestei fundaţii organizate – aşa cum anunţat în 2020 – sub egida UBB. Atât noul Institut, cât şi Fundaţia funcţionează în clădirea Universităţii, locul care a găzduit vechiul Institut", afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.

Fundaţia, al cărei preşedinte este acad. prof. univ. dr. Octavian Popescu, are ca scopuri principale: (1) Onorarea moştenirii ştiinţifice a savantului Emil G. Racoviţă; (2) Întărirea şi dezvoltarea poziţiei academice internaţionale a savantului Emil G. Racoviţă şi a domeniilor fondate şi cercetate de acesta; (3) Consolidarea şi internaţionalizarea peisajului academic şi de cercetare, precum şi a politicilor culturale şi educaţionale româneşti; (4). Integrarea tratatelor, a acordurilor, a convenţiilor şi a altor înţelegeri internaţionale în care România este parte şi care, prin obiectul lor, privesc şi mediile extreme, pentru accesul la resurse necunoscute, conservarea mediului şi stimularea cercetării avansate de frontieră.

UBB este universitatea cu tradiţia academică cea mai veche din România (începută acum 440 de ani – 1581), reprezentând cea mai mare comunitate academică din ţară (cu peste 55.000 de oameni, din 15 localităţi şi 11 judeţe). De la fondare, UBB face parte din galeria universităţilor de prestigiu şi de referinţă din România, de şase ani aflându-se pe prima poziţie în ţară în Metarankingul Universitar care sumarizează rankingurile internaţionale majore ale universităţilor. În plus, de mai mulţi ani UBB ocupă primele poziţii în ţară în rankingurile internaţionale globale şi pe domenii, aflându-se constant între primele 5% universităţi ale lumii, cu o infrastructură academică avansată (ex. unităţi CDI integrate în reţele europene, laboratoare didactice modernizate şi integrate cu realitatea virtuală/augmentată/mixtă prin Centrul UBB-EON-XR etc.). Recent (2021), în urma auditului internaţional QS STAR, UBB a fost confirmată ca prima universitate "world-class" (QS*****) din România, din 2020 UBB a fost acceptată în GUILD, organizaţia unora din cele mai prestigioase universităţi europene "world-class/research-intensive", iar din 2021 este parte a alianţei universităţilor europene EUTOPIA.