Conducând sub influenţa alcoolului, a provocat un accident

0
61

În noaptea de 31 decembrie 2022 spre 01 ianuarie 2023, în jurul orei 04:00, poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Topoloveni au fost sesizaţi cu privire la un eveniment rutier în care a fost implicat un singur autoturism, în urma căruia a fost rănită o persoană.

Din verificările preliminare, efectuate de poliţiştii Formaţiunii Rutiere Topoloveni, s-a stabilit că un tânăr de 21 de ani, din Bogaţi, care conducea un autoturism pe DJ 702C de pe raza localităţii de domiciliu, din direcţia Leordeni spre Bogaţi, în curbă uşoară la stânga, a pierdut controlul asupra direcţiei de deplasare, intrând în coliziune cu un gard din beton şi un cap de pod.

În urma evenimentului rutier cel în cauză a suferit leziuni, fiind transportat la o unitate medicală.

De asemenea, cu ocazia testării cu aparatul etilotest a rezultat că cel în cauză se afla sub influenţa alcoolului, valoarea alcoolemiei fiind mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care au fost recoltate probe biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

În cauză a fost întocmit dosar penal conform art. 336 şi 196 din Codul Penal, iar verificările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care evenimentul rutier a avut loc.

– Recomandări pentru evitarea evenimentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool:

– Nu vă urcaţi la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

– Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice trebuie să ştie că riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetărilor, permisul este reţinut, fără drept de circulaţie.

– Consumul de alcool nu este compatibil cu conducerea autovehiculelor, deoarece pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic, crescând riscul de implicare într-un accident rutier.

– De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului comit încălcări frecvente ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

– Alcoolul afectează claritatea vederii, judecata, timpul de reacţie, echilibrul şi capacitatea de a vorbi. Când aceste funcţii sunt afectate, probabilitatea unui accident creşte, deoarece, pentru a conduce în siguranţă, şoferul trebuie să îşi păstreze la nivel maxim starea de atenţie, să reacţioneze rapid, să vadă clar şi să aprecieze corect distanţa şi viteza.

– Sancţiuni aplicate de poliţiştii rutieri
În perioada 30 decembrie 2022 – 01 ianuarie 2023, poliţiştii rutieri argeşeni au continuat acţiunile pentru prevenirea şi combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere, în mod deosebit a conducerii sub influenţa alcoolului sau a substanţelor cu efect psihoactiv.

Ca urmare a abaterilor constatate în cele trei zile, au fost aplicate 187 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de aproximativ 49.000 de lei. Totodată au fost reţinute, în vederea suspendării dreptului de circulaţie, 13 permise de conducere şi au fost retrase 5 certificate de înmatriculare.

Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier Argeş şi cei ai structurilor rutiere municipale şi orăşeneşti vor continua acţiunile pentru prevenirea evenimentelor rutiere, precum şi pentru conştientizarea de către conducătorii auto a riscurilor la care se expun prin nerespectarea regulilor de circulaţie.

– Transporta material lemnos fără documente legale
În ziua de 30 decembrie a.c., poliţiştii din cadrul Secţiei de Poliţie Rurală Domneşti au depistat un bărbat de 47 de ani, din Cicăneşti, care transporta material lemnos cu o autoutilitară, pe raza localităţii Domneşti, fără a avea documente care să ateste provenienţa legală sau documente de însoţire a materialului lemnos.

Cu sprijinul unui specialit silvic, s-a stabilit că în mijlocul de transport de afla cantitatea de 2,5 mc lemn de esenţă răşinoase.

Ca urmare a abaterii constatate, cel în cauză a fost sancţionat cu amendă în valoare de 1.000 de lei, conform Legii 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat şi predat unui reprezentant al Ocolului Silvic Domneşti.

– Sancţionat după ce a tulburat liniştea publică cu petarde
În ziua de 30 decembrie 2022, în jurul orei 07:30, poliţiştii de ordine publică din cadrul Secţiei 3 Poliţie Piteşti au depistat un bărbat de 37 de ani, din Piteşti, care, prin folosirea de articole pirotehnice, a tulburat liniştea publică, pe str. Bradului, în zona unor blocuri de locuinţe.

De asemenea, cu ocazia depistării, asupra acestuia au fost identificate mai multe articole pirotehnice, respectiv mai multe petarde tip emiţător de sunet din categoria P1, dar şi o baterie de artificii cu 100 de focuri, din categoria F3, care este interzisă la deţinere şi comercializare către persoane ce nu au calitatea de artificieri sau pirotehnicieni.

Ca urmare a celor constatate, bărbatul a fost sancţionat contravenţional, după cum urmează:
– cu amendă în valoare de 500 de lei, conform Legii 61/1991R, ca urmare a tulburării liniştii publice;
– cu avertisment, conform Legii 126/1995, totodată fiind aplicată măsura complementară de confiscare a articolelor pirotehnice.

– Verificări ale organizării pazei
La finele anului 2022, poliţiştii din cadrul compartimentelor Sisteme de pază din cadrul Secţiilor 1-4 Poliţie Piteşti au acţionat pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului agenţilor economici şi verificarea legalităţii funcţionării furnizorilor de servicii de securitate private.

A fost verificat modul de organizare a pazei la 6 obiective de diverse categorii, fără a fi constatate nereguli.

De asemenea, a fost verificată şi respectarea consemnului general şi particular al postului de către agenţii de securitate, fiind verificaţi aproximativ 20 de agenţi de pază.

Au fost verificate:
– calitatea sistemelor de supraveghere video şi conformitatea referitoare la perioada de stocare a imaginilor;
– respectarea normelor referitoare la manipularea valorilor monetare, funcţionarea sistemelor de alarmă cu senzori;
– modul de realizare a intervenţiei la obiectivele asigurate cu servicii de monitorizare şi intervenţie;
– respectarea consemnului general şi particular al postului în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu de către agenţii de pază.

La toate unităţile verificate de poliţişti, au fost realizate instruiri cu privire la modul de efectuare a serviciului de către agenţii de pază, referitor la respectarea consemnului general şi particular, precum şi instruiri referitoare la manipularea şi depozitarea valorilor monetare de către reprezentanţii agenţilor economici.

În urma verificărilor, în seara zilei de 29 decembrie a.c., poliţiştii Secţiei 3 Poliţie Piteşti au constatat că un bărbat de 52 de ani, din Piteşti, având calitatea de agent de securitate, se afla sub influenţa alcoolului în timpul desfăşurării activităţii. Cel în cauză a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 1,73 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Ca urmare a celor constatate, cel în cauză a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 300 de lei, conform Legii 333/2003, urmând să fie informată autoritatea emitentă a Atestatului profesional în baza căruia cel în cauză îşi desfăşoară activitatea.

– Cercetări finalizate de poliţişti
La finele anului 2022, poliţiştii din cadrul Biroului Siguranţă Şcolară au finalizat cercetările într-un dosarul penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, privind comiterea infracţiunilor de ameninţare (trei acte materiale) şi tulburarea ordinii şi liniştii publice (şapte acte materiale), conform art. 206 şi 371 din Codul Penal.

Din cercetări, s-a stabilit că, în perioada octombrie-decembrie 2022, un bărbat de 55 de ani, din Stâlpeni, ar fi ameninţat mai mulţi angajaţi ai unei unităţi de învăţământ şi ar fi tulburat ordinea şi liniştea publică în incinta sau zona adiacentă a unităţii de învăţământ prin adresarea de injurii şi ameninţări cu acte de violenţă.

Dosarul penal a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung, cu propunere de trimitere în judecată faţă de bărbatul în cauză, aflat sub măsura preventivă a controlului judiciar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.