Ce va face Putin, daca SUA inarmeaza Ucraina?

0
90

Escaladarea luptelor din Ucraina il impinge pe presedintele american Barack Obama mai aproape de un razboi cu Rusia, pe care multa vreme a incercat sa il evite.

Aceasta perspectiva pare ca prinde contur, in contextul in care Statele Unite au acuzat in mai multe randuri fostul inamic din Razboiul Rece, Rusia, ca trimite trupe in uniforme neinsemnate peste granita, in estul Ucrainei, pentru a-i ajuta pe separatistii care lupta impotriva fortelor ucrainene, noteaza CNN.

In conditiile intensificarii ofensivei separatistilor prorusi in estul Ucrainei, Obama se confrunta cu o dilema: sa furnizeze sau nu arme ucrainenilor? Casa Alba analizeaza posibilitatea trimiterii de armament defensiv fortelor ucrainene, inclusiv arme letale, precum si sisteme anti-tanc si anti-mortiere.

Ashton Carter, principalul candidat pentru postul de Secretar al Apararii al SUA, a declarat ca sprijina ideea furnizarii de arme Ucrainei. „Trebuie sa-i ajutam pe ucraineni sa se apere”, a transmis Carter la o reuniune a Congresului american, precizand ca are in vedere trimiterea de arme letale.

Cea mai grava confruntare Est-Vest de la Razboiul Rece incoace

O astfel de masura ar putea reprezenta cea mai grava confruntare Est-Vest de la Razboiul Rece incoace, precum si inceputul unei noi si imprevizibile etape.

Intr-adevar, Washingtonul ar trimite arme pentru a fi utilizate impotriva fortelor ruse, intr-un moment in care Kremlinul este din ce in ce mai ostil Occidentului si a demonstrat pana acum ca este pregatit pentru a transforma ostilitatea in confruntare.

In acest moment, nu exista nicio garantie ca furnizarea de armament american, sofisticat, ar fi un pas decisiv care ar opri ambitiile expansioniste ale lui Vladimir Putin, liderul din ce in ce mai izolat si greu de citit al Rusiei.

In ceea ce ar putea fi interpretat drept un semnal pentru ca Ashton Carter sa faca un pas inapoi, comandantul sef al NATO, generalul american Philip Breedlove, a declarat intr-un interviu pentru Associated Press ca trimiterea de arme defensive fortelor ucrainene ar putea provoca „un raspuns mai strident al Rusiei”. La randul sau, secretarul de presa de la Casa Alba, Josh Earnest, a avut o iesire publica care a fost interpretata ca o „mustrare” dupa declaratiile lui Carter. Earnest a subliniat ca „o decizie ca aceasta se va lua de catre comandantul-sef”, amintindu-i astfel unde se afla puterea de decizie in materie de securitate.

De ce au SUA nevoie de Rusia?

Statele Unite ale Americii intentioneaza totodata sa evite o rupere completa a relatiilor cu Rusia si o revenire la o competitie pentru putere, asa cum era in era sovietica, in mare parte pentru ca au nevoie de ajutor de la Moscova pe probleme strategice cheie, inclusiv in discutiile nucleare cu Iranul, haosul din Orientul Mijlociu si din Afganistan.

Eugene Rumer, analist la Carnegie Endowment for International Peace, care a fost pana anul trecut ofiter de informatii nationale pentru Rusia la Consiliul National de Informatii din Statele Unite, a declarat ca furnizarea de arme ar putea prelungi un conflict pe care Kievul, in cele din urma, l-ar putea pierde. „Furnizarea de arme ucrainenilor nu il va descuraja pe Putin. Asadar, un astfel de pas nu ar fi doar inutil, dar ar fi si periculos. Periculos pentru ca am merge intr-o directie pe care nu am analizat-o suficient si consecintele sunt enorme”, a spus Rumer.

„Putin a aratat pana acum ca poate escalada conflictul, in ciuda tensiunilor cu Europa si SUA, in ciuda efectelor economice, in ciuda sanctiunilor, in ciuda pretului petrolului”, a adaugat analistul.

Insa ideea de inarmare a Ucrainei ramane pe masa, puncteaza jurnalistii de la CNN. Fortele armate ucrainene au suferit infrangeri grele in estul controlat de separatisti, care a fost aprovizionat de Moscova si ajutat, se pare, de trupele rusesti.

Secretarul de stat John Kerry a inasprit tonul SUA privind conflictul, dupa sosirea la Kiev, joi, pentru o intalnire cu presedintele Petro Porosenko.

„Nu putem inchide ochii la tancurile care traverseaza frontiera din Rusia spre Ucraina, nu putem inchide ochii la luptatorii rusi in uniforme neinscriptionate care trec frontierele”, a declarat Kerry. Oficialul american a subliniat ca arme moderne, inclusiv rachete, au fost transportate peste granita, in estul Ucrainei, fiind astfel incalcat acordul de pace semnat intre Kiev si separatisti, anul trecut. De atunci, fortele separatiste au cucerit teritorii importante din estul ucrainean.

De la inceputul conflictului, SUA au trimis ajutor militar, inclusiv ochelari de vedere de noapte in Ucraina, dar s-a oprit inainte de a trimite arme letale. Totusi, Kerry si consilierul pe probleme de securitate Susan Rice sunt acum deschisi in ceea ce priveste o schimbare de strategie, au declarat surse oficiale pentru CNN. Scopul ar fi acela de a creste costul militar pentru activitatea Rusiei in Ucraina, in incercarea de a convinge Kremlinul sa caute o cale de iesire diplomatica din acest conflict.

3 miliarde de dolari pentru Ucraina

Un impuls pentru a trimite arme in Ucraina a venit in aceasta saptamana si de la un grup de experti in politica externe, printre care si fosti consilieri ai lui Barack Obama. Acestia l-au sfatuit pe liderul de la Casa Alba sa cheltuiasca 3 miliarde de dolari pentru a trimite, timp de trei ani, arme in Ucraina.

Obama insista asupra faptului ca sanctiunile occidentale, care au afectat economia Rusiei, sunt un cost dureros pentru mutarile Rusiei in Ucraina. Totusi, desi pretul sanctiunilor este mare pentru Putin, acesta nu pare a-si infrana ambitiile expansioniste care au inceput anul trecut cu anexarea Crimeii. Aceasta realitate ar trebuie sa aseze ambele tabere ale Congresului american la masa, pentru a stabili actiuni mai dure din SUA.

Putin, „batausul scolii, care se ia de cel mai slab copil din clasa”

„Singurul lucru care l-ar putea descuraja pe Putin ar fi o demonstratie de putere”, a declarat democratul Adam Schiff pentru CNN. La randul sau, senatorul republican Kelly Ayotte, a apreciat ca Putin este „batausul scolii, care se ia de cel mai slab copil din clasa”. „Este timpul sa ajutam Ucraina sa se apere”, a spus Ayotte.

Oficialii Casei Albe insista ca nu a fost luata o decizie in ceea ce priveste furnizarea de arme Ucrainei. Cei care indeamna administratia Obama sa inarmeze ucrainenii subliniaza ca Putin a ajuns in punctul in care a incalcat flagrant ordinea internationala si ca acest lucru este inacceptabil.

„O persoana ca Putin intelege puterea”, a declarat Ivo Daalder, fost ambasador la NATO si semnatar al unui raport in care recomanda Administratiei de la Washington sa furnizeze Ucrainei echipamente precum rachete anti-tanc, radare, drone sau instalatii pentru bruiajul comunicatiilor. In raportul citat, semnat de mai multi oameni de stiinta, se arata ca Occidentul se confrunta cu un moment critic: daca Rusia reuseste sa dezmembreze Ucraina, ar putea fi incurajata sa submineze ordinea de securitate in alta parte in Europa.

Noul moment de confruntare cu Moscova a fost, de asemenea, reflectat in noua strategie de securitate nationala, recent lansata. Potrivit Casei Albe, SUA va continua sa impuna costuri semnificative „prin sanctiuni si alte mijloace” in lupta cu „propaganda mincinoasa a Kremlinului” si se angajeaza sa isi ajute aliatii „sa reziste constrangerilor Kremlinului”.

Deteriorarea grava a relatiilor SUA – Rusia poate fi observata si prin compararea strategiei nationale de securitate precedenta, lansata in 2010, in care se vorbea despre cooperarea cu „aliatii si partenerii din intreaga lume, inclusiv Rusia” si despre „resetarea relatiilor cu Kremlinul”.

In timp ce se gandeste daca sa riste agravarea relatiilor cu Rusia si mai mult prin inarmarea Ucrainei, Obama s-ar putea confrunta cu o rezistenta pe scena mondiala.

Cancelarul german Angela Merkel a punctat deja ca Germania nu va furniza arme la Kiev. Merkel, care se va intalni cu Obama la Casa Alba, luni, a sosit la Moscova vineri cu presedintele francez Francois Hollande, incercand sa il convinga pe Putin sa semneze o incetare a focului in estul Ucrainei si un plan de pace pe termen lung.