Principalele intrebari din spatele crizei imigrantilor

0
117

Arhitectii Uniunii Europene au stabilit cu decenii in urma sa creeze o alianta fara obstacole nationale in ce priveste deplasarea oamenilor si a produselor muncii acestora.

Astfel, nu ar fi fost necesare verificari la vama sau controale ale pasapoartelor, la traversarea granitelor interne, scrie Carol J. Williams, intr-un articol pentru Los Angeles Times, ce abordeaza tema refugiatilor care au luat cu asalt Europa, in ultimele luni.

De asemenea, lipsa taxelor pe bunuri sau a barierelor in calea angajarii ar fi trebuit sa ajute competitia, randamentul si inovatia.

Centrul de putere economic care era menit sa apara astfel ar fi trebuit sa imparta bunastarea cu cei mai putin norocosi, vazand in situatia proasta a refugiatilor si a celor care cauta azil o obligatie morala de a le atenua conditia.

Insa planul pentru o Europa fara granite a aparut in urma cu 30 de ani, inainte ca terorismul la scara mondiala sa devina un pericol prezent tot timpul, iar razboaiele civile din Africa si din Orientul Mijlociu sa stimuleze migratia de proportii istorice.

Pe un continent ghidat acum mai mult de ingrijorarile privind siguranta decat de altruism, viabilitatea granitelor deschise este pusa sub semnul intrebarii deopotriva de lideri si de cetatenii Europei.

Si atitudinile diferite fata de imigranti in randul celor 28 de state UE provoaca discordie sociala si zguduie credinta in unele dintre angajamentele fundamentale ale Uniunii.

In continuare, sursa citata prezinta o imagine a cauzei crizei imigrantilor din Europa, sub forma a cinci intrebari.

De ce a crescut asa de dramatic numarul refugiatilor, in ultimii cativa ani?

Numarul celor care au fugit de razboi si de persecutie este cel mai ridicat de la Al Doilea Razboi Mondial incoace, a transmis la sfarsitul anului 2014 Biroul Inaltului Comisar pentru Refugiati al ONU.

Mai mult de 60 de milioane de oameni au fost stramutati de conflictele din Siria, Afganistan, Irak, Libia, Yemen, Ucraina si din alte locuri ale lumii, si este de asteptat ca violenta sa-i faca pe alte sute de mii de imigranti sa caute azil anul acesta si anul viitor.

Refugiatii care au fugit de razboiul civil din Siria constituie cea mai mare parte a celor stramutati, iar impreuna cu afganii si somalezii reprezinta mai mult de jumatate din noii refugiati inregistrati doar anul trecut.

Unde cauta refugiu cei mai multi dintre cei care fug de conflict?

Turcia vecina, Libanul si Iordania erau principalele state care primeau sirieni, pana in aceasta primavara, cand temperaturile ridicate si apele calme au ademenit mii de refugiati in fiecare zi pe Marea Mediterana, in barci supraaglomerate care se indreptau astfel catre promisiunea unei stabilitati si a unei vieti mai bune in Europa.

Peste 500.000 dintre acestia au ajuns pe teritoriul UE in acest an, cea mai mare parte a lor prin tarile sudice, impovarate astfel de numarul mare de refugiati.

Potrivit ONU, mai mult de 2.600 de imigranti au murit de la inceputul primaverii, in timpul calatoriei periculoase, multi dintre ei inecandu-se cand vasele nesigure s-au scufundat. Altii s-au sufocat in containere ale vaselor.

Ce se intampla cu imigrantii cand ajung in Europa?

Cele mai multe tari UE fac parte din spatiul Schengen, teritoriul care nu are granite, in care traiesc 400 de milioane de oameni si care a luat fiinta in anul 1985, adoptand numele satului luxemburghez in care a fost semnat tratatul, aflat la granita cu Franta si Germania.

Tratatul Schengen a fost completat in anul 1990 de regulile de la Dublin, care prevad ca cei care sunt in cautare de azil trebuie sa se inregistreze in tara prin care ajung pentru prima oara in spatiul Schengen si sunt apoi liberi sa calatoreasca prin acest teritoriu.

Cu toate acestea, tarile aliantei europene nu au convenit niciodata ce conflicte straine ii indreptatesc pe refugiati sa ceara azil in UE. Nici nu a fost dezvoltata o politica comuna privind conditiile care ar trebui create pentru cei care au cerut refugiu. Acest lucru a dus la actuala situatie a imigrantilor din Europa.

Multi dintre cei care sosesc in Grecia si Italia refuza sa-si depuna cererile pentru azil in tari care ii baga pe nou-sositi in tabere murdare si le ofera perspective limitate privind permisiunea de a se instala si de a gasi de munca.

In schimb, incearca sa ajunga in Germania, Austria sau Scandinavia, unde refugiatii de razboi sunt bine ingrijiti.

Care tari sunt cele mai sensibile la situatia imigrantilor?

Germania, cel mai mare si mai instarit stat european, este liderul in ce priveste primirea imigrantilor care vin din Siria si din alte locuri periculoase. Aproape 550.000 de refugiati au ajuns in centrele de primire in acest an, iar 800.000 sunt asteptati pana la sfarsitul anului.

Statele membre UE care au fost mai putin ospitaliere, precum Ungaria si Cehia, au criticat-o pe Angela Merkel, pentru ca a stimulat criza refugiatilor care au inundat continentul oferindu-le acestora beneficii pe care putine state si le pot permite.

In schimb, cancelarul le-a raspuns criticilor sai, marti, spunand ca usa deschisa a Germaniei nu ar trebui sa reprezinte “nicio surpriza, data fiind situatia din Siria” si ca ar trebui sa fie imitata de toate tarile UE.

De asemenea, in timp ce Germania a primit cel mai mare numar de imigranti, Suedia a primit la randul sau cel mai mare procent din populatia tarii – 230.000 de oameni, adica 2 la suta din totalul locuitorilor.

Cum afecteaza afluxul de refugiati coeziunea Uniunii Europene?

Principiile fondatoare ale aliantei definesc azilul ca un drept fundamental al celor care se confrunta cu pericolele conflictelor armate sau ale opresiunii. Insa statele UE care se lupta cu somajul ridicat si cu recesiunea nu sunt dispuse sa-si adauge la poverile lor refugiatii saraci. Ungaria, spre exemplu, a construit gardul de sarma ghimpata pentru a-i tine cat mai departe de teritoriul tarii.

Criza a starnit dezbatere despre intelepciunea miscarii prin tarile europene, intr-o perioada in care extremistii tintesc civilizatia occidentala. Insa frictiunile interne din UE provin mai mult din inegalitatile economice ale statelor membre. Spre exemplu, Spania, unde somajul in randul adultilor este de 25 la suta, a respins in principiu propunerile pentru o cota obligatorie de refugiati, acceptand cel mai mic numar raportat la populatia sa – doar 45 de imigranti la 100.000 de locuitori.