Theresa May pledează pentru o cooperare sporită în domeniul securităţii

0
47

Premierul britanic, Theresa May, a pledat joi, pe lângă colegii săi europeni, pentru o cooperare întărită în domeniul securităţii după Brexit, recunoscând în acelaşi timp necesitatea de a se înregistra progrese "mai rapide" în negocieri, relatează AFP.

În cursul dineului liderilor UE prezenţi la summitul de la Bruxelles, Theresa May a avertizat că Marea Britanie nu va mai putea să împărtăşească informaţii despre infractori şi reţelele teroriste din Europa după Brexit dacă UE insistă să fie respectate regulile limitând cooperarea cu ţări terţe.

Angajamentul "necondiţionat" al ţării sale în favoarea securităţii continentului ar putea fi "pus în pericol", a subliniat Theresa May, potrivit afirmaţiilor citate într-un comunicat al cabinetului său.

Negociatorul-şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, i-a avertizat pe britanici că, odată plecaţi, vor pierde accesul la bazele de date accesibile numai membrilor UE şi la mecanismele introduse pentru a împărtăşi informaţii poliţieneşti între state.

 

La sosirea sa la Bruxelles, Theresa May a luat act de "avansul foarte bun" înregistrat până în prezent în negocierile privind Brexitul. Totodată, ea a recunoscut necesitatea de a se merge mai rapid.

"Cred că ambele părţi sunt dispuse să continue să lucreze într-un ritm mai rapid decât până acum şi salutăm acest fapt", a declarat şefa cabinetului de la Londra.

Mai mulţi lideri europeni şi-au exprimat frustrarea în faţa acestor negocieri aflate în impas cu privire la o soluţie acceptabilă pentru cele două părţi cu scopul de a evita revenirea la o 'frontieră dură' între Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord.

"Nu îi dau lecţii Theresei May, dar mi-ar plăcea ca prietenii noştri britanici să aibă poziţii clare. Nu putem continua cu un cabinet divizat", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la sosirea sa la summit, făcând aluzie la problemele de politică internă ale premierului britanic.

 

Cele două părţi doresc să încheie negocierile până la sfârşitul lui octombrie, pentru a lăsa timp diverselor parlamente să ratifice acordul de retragere final.

Problema frontierei irlandeze rămâne unul dintre subiectele cele mai spinoase în negocierile asupra condiţiilor divorţului, în timp ce Uniunea Europeană şi Londra trebuie să mai discute despre natura viitoarei lor relaţii după Brexit.AGERPRES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.