MAE a reacționat la avertismentul unor primari de orașe din Germania cu privire la alocațiile pentru copiii nerezidenți, inclusiv români, precizând că apartenența la UE obligă statele membre să asigure un tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni, scrie Mediafax.
”Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele precizări referitoare la articolele publicației Die Welt și agenției Deutsche Presse-Agentur despre avertismentul unor primari de orașe din Germania cu privire la alocațiile pentru copiii nerezidenți ai cetățenilor europeni, inclusiv români. România susține ferm exercitarea libertății fundamentale de circulație în cadrul Uniunii Europene. Aceasta este sprijinită de respectarea principiului nediscriminării între cetățenii europeni și, concret, de factori precum accesul egal al lucrătorilor la beneficiile sociale corelative muncii prestate sau protecția împotriva nerespectării legislației aplicabile. Astfel, apartenența la Uniunea Europeană obligă statele membre să asigure un tratament corect, echitabil și nediscriminatoriu pentru toți cetățenii europeni”, se arată într-un comunicat de presă.
Conform Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE), mai arată MAE, lucrătorii europeni au dreptul de a se stabili și lucra în oricare alt stat membru decât cel ai cărui cetățeni sunt, beneficiind de avantajele sociale ale țării de reședință în aceleași condiții ca și resortisanții acelei țări, fără nicio discriminare bazată pe cetățenie.
”Mai mult, în jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene s-a statuat în mod constant că regula egalității de tratament prevăzută în TFUE și în Regulamentul 492/2011 interzice nu numai discriminările evidente pe motiv de naționalitate, ci și orice forme disimulate de discriminare care, prin aplicarea altor criterii de diferențiere, conduc în fapt, la același rezultat. Alocaţiile pentru copii trebuie plătite tuturor lucrătorilor europeni, indiferent de statul membru din care părinţii provin sau în care copiii se află de fapt. Asigurarea unui sistem eficient şi echitabil de punere în practică a libertății fundamentale de circulație reprezintă un obiectiv fundamental, urmărit consecvent și consistent de România atât în cadrul procesului decizional european, cât şi în dialogul cu omologii europeni”, mai precizează MAE.
MAE mai informează că România lucrează în permanență alături de instituțiile europene pentru a se asigura că lucrătorii europeni, și în mod special cei români, au acces la beneficiile sociale corelative muncii prestate și se asigură, prin reacții și sesizări rapide, ca și în acest caz, că drepturile oferite de legislația europeană sunt pe deplin respectate.
Primarii unor oraşe din Germania avertizează că pacea socială riscă să fie periclitată din cauza sutelor de milioane de euro pe care autorităţile germane le plătesc pentru alocaţiile a aproape 270.000 de copii ai imigranţilor, inclusiv mulţi români, informează publicaţia Die Welt şi agenţia DPA.
Potrivit Guvernului federal de la Berlin, numărul copiilor imigranţilor care primesc alocaţii din Germania a crescut cu 10,4% în ultimul an. "În iunie 2018, au primit alocaţii 269.336 de copii care locuiesc în afara Germaniei, în ţări membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European", a comunicat Ministerul german de Finanţe.
Situaţia a atras critici ale primarilor unor oraşe din Germania, care avertizează că apar riscuri în sistemul social. "Guvernul federal ignoră problema, ar trebui să facă ceva, asistăm la o migraţie din cauza sărăciei în cadrul Europei. În prezent, avem aproximativ 19.000 de persoane din România şi Bulgaria în Duiburg, sinti şi romi. Acum şase ani, în 2012, erau doar 6.000", atrage atenţia primarul oraşului Duisburg, social-democratul Sören Link.
La rândul său, Thomas Jung (SPD), primarul orăşelului Fürth, a discutat de curând despre această problemă cu liderul Partidului Social-Democrat, Andrea Nahles.
Copiii imigranţilor care lucrează în Germania primesc alocaţii de până la 194 de euro pe lună, costurile bugetare putând ajunge în 2018 la peste 600 de milioane de euro. În anul 2017, autorităţile administrative germane au plătit în străinătate alocaţii pentru copii în valoare de 343 de milioane de euro. Potrivit statisticilor, numărul copiilor polonezi care beneficiază de alocaţii din Germania a crescut cu 15.000 în ultimul an, al cehilor cu 5.000 şi al românilor cu 2.000.