Doi avocaţi care au condus lupta împotriva abuzului de putere şi a corupţiei în Guatemala au fost desemnaţi luni câştigători ai premiului supranumit 'Nobelul alternativ', oferit de Right Livelihood Award Foundation, cu sediul la Stockholm, transmite dpa, potrivit Agerpres.
Fundaţia i-a răsplătit pe procurorul general al Guatemalei, Thelma Aldana, şi pe avocatul columbian Ivan Velasquez pentru 'munca inovatoare în ce priveşte demascarea abuzului de putere şi aducerea în instanţă a corupţiei' din această ţară din America Centrală, considerată una din cele mai corupte din lume.
Eforturile celor doi avocaţi au contribuit la arestarea fostului preşedinte guatemalez Otto Perez Molina şi a altor oficiali în 2017, a precizat juriul.
Aldana conduce din 2014 Parchetul din Guatemala, în timp ce Velasquez a prezidat din 2013 Comisia independentă împotriva impunităţii în Guatemala (CICIG), un organism independent sprijinit de ONU.
'Munca avându-i ca vârfuri de lance pe Aldana şi Velasquez este un model unic de cooperare eficientă între nivelul naţional şi cel al ONU pentru instituirea bunei guvernanţe', a declarat directorul fundaţiei, Ole von Uexkull.
Eforturile lor au avut ca rezultat peste 310 condamnări şi 34 de reforme juridice, a subliniat fundaţia.
Juriul a apreciat, de asemenea, 'eforturile curajoase' depuse de activiştii saudiţi pentru drepturile omului Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani şi Waleed Abu al-Khair pentru promovarea reformelor politice.
Juriul a recunoscut, de asemenea, eforturile de combatere a deşertificării Sahelului: Yacouba Sawadogo, un fermier din Burkina Faso, a primit o menţiune pentru activitatea sa de pionierat în folosirea metodelor tradiţionale, iar agronomul australian Tony Rinaudo a fost răsplătit pentru un program de reîmpădurire în această regiune africană.
Premiile Right Livelihood Award Foundation au fost create în 1980 pentru a onora acţiuni în domeniul drepturilor omului, protecţiei mediului şi păcii.
Aldana şi Vasquez au fost numiţi câştigători onorifici, ceea ce înseamnă că nu vor primi o recompensă financiară.
Ceilalţi laureaţi urmează să împartă între ei premiul în sumă de 3 milioane de coroane suedeze (340.000 de dolari).
În total, pentru 'Nobelul alternativ' au fost făcute în acest an 107 nominalizări din 50 de state.
Ceremonia de înmânare a premiilor va avea loc la data de 23 noiembrie.