Coaliţia care intervine în Yemen sub comanda Arabiei Saudite şi-a reluat criticile la adresa anchetatorilor ONU

0
73

Coaliţia care intervine în Yemen sub comanda Arabiei Saudite şi-a reluat vineri criticile la adresa anchetatorilor ONU, pe care-i acuză de părtinire, sugerând că se opune reînnoirii mandatului lor, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Decizia urmează a fi luată în scurt timp de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului la Geneva. 

În declaraţii publicate de Ministerul saudit al Informaţiei, coaliţia ce luptă împotriva rebelilor houthi în Yemen a criticat raportul publicat la sfârşitul lunii august de misiunea de experţi mandatată de ONU care a denunţat posibile crime de război comise de toate părţile. 

Dar aceşti anchetatori au subliniat că raidurile aeriene ale coaliţiei au provocat mai multe victime civile. 

Vineri dimineaţă, coaliţia a reafirmat că respectă reguli foarte stricte de implicare în operaţiunile sale militare şi că investighează sistematic în cazul unor atacuri împotriva ţintelor civile. 

Ea deplânge faptul că raportul anchetatorilor ONU nu a inclus răspunsurile furnizate de coaliţie şi că concluziile lor s-au bazat pe "speculaţii şi suspiciuni". 

Mai important, adaugă coaliţia, raportul ONU "a ignorat principalele cauze" ale conflictului şi a făcut coaliţia "responsabilă pentru toate catastrofele din Yemen".

"Această analiză nu este nici obiectivă, nici corectă", a mai declarat coaliţia, amintind în special "rolul Iranului" în Yemen, tirurile de rachete balistice către Arabia Saudită şi contribuţia umanitară puternică a Riadului şi Abu Dhabi pentru a atenua suferinţa populaţiei. 

În ceea ce priveşte reînnoirea mandatului experţilor ONU, coaliţia va ţine cont de avizul guvernului yemenit, care este "cel mai bun judecător". 

Aceşti experţi, numiţi de Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, au cerut miercuri statelor să le reînnoiască mandatul în faţa unei situaţii "extrem de alarmante" în Yemen. 

Joi, guvernul yemenit s-a pronunţat împotriva reînnoirii mandatului lor, reproşându-le mai ales că "nu au expus crimele miliţiilor (rebele houthi) care au pus mâna prin forţă pe instituţiile statului" . 

Coaliţia intervine din martie 2015 în Yemen şi războiul continuă de atunci, în timp ce rebelii încă controlează Sanaa din 2014, precum şi zone întinse din nord şi vest. 

Din martie 2015, potrivit ONU, conflictul a făcut aproximativ 10.000 de morţi, majoritatea civili, însă bilanţul real este cu siguranţă mai mare. Războiul a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit Naţiunilor Unite.