Premierul britanic Theresa May i-a avertizat duminică pe deputaţi că respingerea acordului cu privire la Brexit în cursul votului istoric prevăzut să aibă loc marţi în parlament ar conduce la "riscul foarte real" al menţinerii Regatului Unit în Uniunea Europeană, informează AFP.
Deputaţii britanici se vor pronunţa marţi seara asupra acestui "Tratat cu privire la retragerea" din UE, negociat dur timp de 17 luni cu Bruxellesul, dar a cărui adoptare de către Camera Comunelor pare a fi compromisă din cauza numeroaselor critici, atât din partea conservatorilor Theresei May, cât şi a altor partide.
Textul îi dezamăgeşte atât pe cei mai fervenţi susţinători ai Brexitului, care se tem de o amarare permanentă a Regatului Unit la UE, cât şi pe eurofili, care speră încă să poată face pasul înapoi.
Cu două zile înaintea acestui vot cu risc înalt pentru propriul său viitor la conducerea executivului britanic, premierul a avertizat din nou împotriva consecinţelor unei respingeri într-un interviu acordat ziarului duminical Mail On Sunday.
"Aceasta ar însemna o gravă incertitudine pentru ţară, cu un risc foarte real de a nu a avea un Brexit sau de a părăsi Uniunea Europeană fără acord", a declarat ea.
Adresându-se în special parlamentarilor conservatori dispuşi să îngroape tratatul, lidera lor a evocat ameninţarea unor noi alegeri legislative şi a unei eventuale victorii a lui Jeremy Corbyn, liderul laburiştilor, principalul partid de opoziţie.
"Avem un şef al opoziţiei care nu se gândeşte decât să încerce să declanşeze alegeri generale, indiferent cât ar costa aceasta ţara", a spus ea, adăugând că venirea lui Corbyn la putere este "un risc pe care noi nu ni-l putem permite".
În faţa perspectivei unui eşec usturător marţi în Camera Comunelor, premierul s-ar pregăti să meargă de urgenţă la Bruxelles pentru a încerca să obţină ultimele concesii, chiar dacă s-ar amâna votul, comentează The Sunday Times.
"Votul va avea loc într-adevăr" marţi, a asigurat totuşi duminică ministrul responsabil de Brexit, Stephen Barclay, în emisiunea The Andrew Marr Show la BBC, trimis să apere acordul.
"Este un acord bun, este singurul acord", a declarat el, utilizând maxima "mai bine este inamicul binelui" pentru a denunţa criticile care vizează tratatul şi care au provocat o nouă demisie în cadrul executivului, cea a lui Will Quince, un înalt responsabil în Ministerul Apărării.
Într-o scrisoare adresată premierului şi publicată pe Twitter, deputatul conservator critică în special "partea de securitate" prevăzută în tratat, care menţine ansamblul Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE, precum şi o aliniere reglementară mai strânsă pentru Irlanda de Nord, dacă niciun acord asupra viitoarei relaţii între Bruxelles şi Londra nu este încheiat la capătul unei perioade de tranziţie de 21 de luni după Brexit, prevăzut să aibă loc la 29 martie.
Evocând alte posibile demisii înaintea votului de marţi, Sunday Telegraph descrie un guvern pe cale de "dezintegrare" şi potenţial succesori ai Theresei May aflaţi deja pe linia de start, începând cu unul din principalii săi rivali, Boris Johnson, fostul şef al diplomaţiei britanice şi susţinător al unui Brexit fără concesii.
Dezbaterea asupra acordului stârnea agitaţie de asemenea pe străzile Londrei duminică, cu un marş pro-Brexit condus de Tommy Robinson, o personalitate a extremei drepte britanice, şi susţinut de Ukip, partid eurofob.
"Theresa May, trădătoarea!", se putea citi pe pancarte ale participanţilor, în timp ce o contramanifestaţie avea loc simultan în capitala britanică.