Relaţiile dintre China şi Statele Unite s-au tensionat brusc în ultimii ani. Dincolo de războiul economic, de ideologia total diferită, de interesele politice şi geopolitice, un subiect extrem de fierbinte este situația din Marea Chinei de Sud. Este o zonă nevralgică: pe aici trece a doua rută, ca importanţă, din lume. Recent, problema a devenit incandescentă după ce Washingtonul a trimis în zonă importante forţe militare ca răspuns la manevrele militare chineze.
Marea Chinei de Sud este una dintre cele mai tensionate regiuni din lume. Există mai multe motive: primul și cel mai important este rivalitatea dintre China și Statele Unite. Dacă Beijingul revendică suveranitatea asupra zonei, Washingtonul insistă pentru menținerea ei deschisă pentru traficul naval internațional.
În plus, Statele Unite susțin și interesele geopolitice ale Japoniei.
De altfel, Marea Chinei de Sud este revendicată, parțial, de toate statele riverane, nu numai de China: Vietnam, Malaezia, Filipine, Taiwan, Indonezia, Thailanda, Cambodgia.
Chiar și micul sultanat Brunei vrea o felie din acest tort. Marea Chinei de Sud nu este numai importanta din punct de vedere strategic, pe aici trec rutele comerciale, dar și pentru resursele existente, de la hidrocarburi și gaz metan la pește.
Pentru a-şi demonstra interesul în zonă dar şi capacităţile militare şi voinţa de a le folosi, Statele Unite au trimis în zonă, la începutul lunii, trei portavioane si grupurile aero-navale de însoţire, respectiv crucisatoare, distrugatoare, submarine. O demonstrație de forță care a impus suplimentarea dispozitivului militar al Chinei.
În ultimii ani, China a depus eforturi mari pentru a obține capacități crescute de proiectare a forței: a finalizat portavionul cumpărat din Ucraina, a construit unul 100% chinezesc și mai are unul în șantier.
Va obține astfel o triadă strategică.
Puterea sa navală nu se va compara cu cea a Statelor Unite dar își va domina vecinii.
În 2019, comandanții militari din China și Statele Unite au pus la punct reguli de angajament pentru a evita incidente între navele celor două puteri.
Dar, situația rămâne periculoasă și tensionată.
Oricând, o mică scânteie poate arunca în aer butoiul cu pulbere numit Marea Chinei de Sud.