Proteste uriase in Israel fata de gestionarea pandemiei de Covid-19

0
79

Mii de persoane s-au adunat, sâmbătă, în Piaţa Rabin din Tel Aviv pentru a protesta faţă de gestionarea pandemiei de Covid-19 de guvernul israelian, scrie AFP, potrivit news.ro.

Poliţia israeliană nu a estimat numărul manifestanţilor, dar postul public de televiziune Kan 11 a afirmat că mii de persoane au fost prezente în piaţă, loc obiţnuit de adunări.

Aproape 300 de poliţişti au fost în zonă pentru a-i proteja pe manifestanţi, pentru a menţine ordinea şi a superviza măsurile de distanţare socială, a indicat Poliţia.

Mare parte dintre manifestanţi au purtat măşti, însă fără a păstra distanţa de doi metri unul faţăd e celălalt, a constatat un jurnalist de la AFP.

Unii au avut pancarte pe care putea fi citit "Lăsaţi-ne să respirăm". Un ecou la "Nu pot să respir", preluat de manifestanţii contra violenţelor Poliţiei în lumea întreagă după moartea lui George Floyd, un american de culoare în vârstă de 46 de ani, căruia un poliţist i-a ţinut genunchiul pe gât timp de nouă minute.

Manifestaţia a fost organizată de grupuri de muncitori independenţi, de mici firme dar şi de artişti, care se simt abandonaţi de Guvern după închiderea forţată a afacerilor lor şi a locurilor publice în pandemie.

Sindicatele studenţilor au participat de asemenea la adunare pentru a-şi exprima îngrijorările în contextul în care numeroşi tineri nu au slujbe.

Rata şomajului în ISrael a crescut în ultimele luni, trecând de la 3,4% în febrarie la 27% în aprilie, înainte de a scădea uşor în mai, la 23,5%. Cifrele din iunie nu au fost încă anunţate.

Israelul a impus la mijlocul lui martie o izolare strictă. Doar profesioniştii care aveau meserii esenţiale au fost autorizaţi să lucreze şi orice adunare publică a fost interzisă.

Guvernul a ridicat unele măsuri la sfârşitul lunii mai.

Numărul de contaminări a crescut totuşi, determinând restricţii precum reînchiderea barurilor, cluburilor de noapte, sălilor de sport şi piscinelor publice.

Dacă salariaţii care au rămas fără serviciu au putut solicita şomaj, independenţii susţin că mare parte dintre ei au aşteptat luni ajutorul promis de guvern.

"Există o gravă criză de încredere între Guvern şi noi", a declarat sâmbătă Shai Berman, unul dintre organizatorii manifestaţiei, la microfonul radioului public israelian. "Ca mare parte din populaţie, suferim, vrem să manifestăm, nu mai credem în promisiuni", a adăugat el.

Berman a făcut parte dintr-un grup de protestatari, invitaţi la discuţii vineri de premierul Benjamin Netanyahu şi de responsabili din Ministerul de Finanţe, într-o tentativă de ultim moment de a evita manifestaţia. "El a încercat", a declarat Berman, adăugând că ajutoarele prezentate sunt un început bun, dar au defecte.

"Ne menţinem angajamentele", a declarat Netanyahu în cadrul unei reuniuni, potrivit cabinetului său.

Vineri, Ministerul Sănătăţii a anunţat un număr record de noi cazuri de coronavirus, cu peste 1.500.

Israel, cu 9 milioane de locuitori, a înregistrat primul caz de Covid-19 la 21 februarie. De atunci, Statul evreu a recenzat mai mult de 36.000 de contaminări, dintre care 350 de decese.