Premierul portughez Antonio Costa consideră că ar fi 'un lucru grav'' ca Uniunea Europeană să blocheze acordul de investiţii cu China, încheiat în urmă cu câteva zile, pentru a se coordona cu Statele Unite, deoarece Europa trebuie fie un actor global autonom, relatează agenţia de presă portugheză Lusa.
Într-un interviu acordat Lusa cu privire la preşedinţia portugheză a Consiliului Uniunii Europene (UE) în această primă jumătate a anului 2021, premierul a mai spus că acesta este ''momentul perfect'' pentru un summit UE-Africa. Există ''toate condiţiile'' pentru reuniunea la nivel înalt UE-India care ''ar putea fi o etapă importantă în relaţia viitoare a Uniunii Europene cu Uniunea Indiană'', potrivit agerpres.ro.
UE şi China au ajuns miercuri la un acord de principiu privind investiţiile, care este în curs de negociere de şapte ani. Acest acord ar putea provoca tensiuni cu noua administraţie americană la câteva săptămâni după ce Joe Biden a propus un dialog transatlantic cu privire la ''provocarea strategică reprezentată de asertivitatea internaţională crescândă a Chinei''.
''Dacă Europa doreşte să fie un actor global, aşa cum trebuie să fie, autonomia sa strategică depinde de capacitatea de a relaţiona cu fiecare dintre ceilalţi actori globali. Trebuie să comunice cu Statele Unite, China, Australia şi Noua Zeelandă, India, Africa. Trebuie să se raporteze la toată lumea şi nu doar să vorbească prin alţii", a spus declarat premierul portughez pentru Lusa.
În opinia lui, acordul dintre Bruxelles şi Beijing ''garantează securitatea reciprocă a deschiderii pieţei'' şi ''relaţiile în domeniul investiţiilor care asigură şi respectă toate regulile de securitate de ambele părţi''.
Costa a declarat de asemenea că Portugalia are ''tot interesul'' pentru un ''climat nou în relaţia cu Statele Unite''. SUA sunt cel mai important aliat al Uniunii Europene, în afară de Regatul Unit'', a afirmat el, subliniind că sunt ''semne pozitive şi încurajatoare'', cum ar fi intenţia preşedintelui american ales Biden de a reveni la Acordul de la Paris şi ''viziunea sa multilaterală''.
''În afară de asta, ştim, de asemenea, că nici dificultăţile nu au dispărut pentru totdeauna. Din punct de vedere al comerţului, vor exista cu siguranţă dificultăţi, din punctul de vedere al împărţirii sarcinilor în domeniul apărării acum sunt sigur că atmosfera se va schimba clar, felul în care relaţionăm se va schimba radical, iar acest lucru ne va crea condiţii mai bune pentru a depăşi diferenţele care există'', a menţionat premierul Antonio Costa.
În ceea ce priveşte Africa, care va fi un punct central pe agenda externă a preşedinţiei portugheze, premierul şi-a exprimat speranţa că organizarea unui summit UE-Uniunea Africană va fi posibilă ''în primăvară''.
''I-am spus deja preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, că avem tot interesul şi dorinţa (…) ca acest summit să aibă loc în timpul preşedinţiei noastre, la Bruxelles, desigur, şi lucrăm la asta. Sper că pandemia va permite acest lucru", a spus el, subliniind că ''alte căi", cum ar fi întâlnirile cu diferitele organizaţii regionale ale continentului african, nu sunt posibile.
"Marele parteneriat strategic pe care trebuie să-l stabilească Europa este cu continentul african, aşa că eu cred că ar fi o greşeală ca Europa să nu facă din organizarea acestui summit drept prioritatea sa", a subliniat premierul portughez.