Comisia Europeană a decis miercuri să trimită un aviz motivat Maltei cu privire la programul acestei ţări de dobândire a cetăţeniei prin investiţie, cunoscut şi sub denumirea de sistemul "paşaport de aur", executivul comunitar considerând că acordarea cetăţeniei UE în schimbul unor plăţi sau investiţii prestabilite, fără nicio legătură reală cu statul membru în cauză, reprezintă o încălcare a dreptului UE, informează un comunicat al CE.
''Programele de dobândire a cetăţeniei prin investiţie subminează esenţa cetăţeniei UE şi au implicaţii pentru Uniune în ansamblul său. Orice persoană care deţine cetăţenia unui stat membru al UE este în acelaşi timp cetăţean al UE. Cetăţenia UE conferă automat dreptul la liberă circulaţie, acces la piaţa internă a UE şi dreptul de a vota şi de a fi ales în cadrul alegerilor europene şi locale. Riscurile inerente acestor programe au fost evidenţiate, din nou, în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei'', arată comunicatul executivului UE.
În recomandarea sa din 28 martie, Comisia Europeană a subliniat faptul că statele membre care încă aplică programe de dobândire a cetăţeniei prin investiţie trebuie să le pună capăt imediat. Recomandarea invită, de asemenea, statele membre să asigure controale stricte ale programelor de acordare a dreptului de şedere investitorilor. Permisele de şedere acordate în temeiul acestor programe resortisanţilor ruşi sau belaruşi, care fac obiectul sancţiunilor UE în contextul războiului din Ucraina, ar trebui retrase imediat, relatează Agerpres.ro.
Malta a reacţionat la decizia de miercuri a Comisiei, susţinând că acordarea cetăţeniei intră în competenţele exclusive ale unui stat membru ''şi aşa ar trebui să rămână'', informează Reuters.
Premierul maltez Robert Abela a apărat acest program în mod repetat, afirmând că el se bazează doar pe merite şi constituie o sursă de venituri importante.
''Parţial graţie acestor fonduri am putut ajuta companiile şi familiile noastre în timpul pandemiei'', a declarat el în luna martie.