Comisia Europeană a prezentat, marţi, o listă de indicatori principali pentru monitorizarea progreselor înregistrate în direcţia îndeplinirii obiectivelor UE în materie de mediu şi climă până în 2030, precum şi viziunea pe termen lung pentru 2050, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.
Politicile UE trebuie să asigure faptul că UE se înscrie din nou pe traiectoria către o viaţă şi o activitate economică desfăşurate în limitele planetei noastre. În acest sens, indicatorii reflectă progresele înregistrate în ceea ce priveşte bunăstarea de mediu, precum şi aspectele economice şi sociale. Ca atare, acestea ar putea deschide calea pentru măsurarea sănătăţii economiilor şi a societăţilor noastre pe baza bunăstării şi dincolo de cel mai cunoscut indicator economic, PIB-ul, potrivit Agerpres.ro.
"Politicile sunt la fel de bune ca punerea lor în aplicare. Aceşti indicatori principali ne vor ajuta să urmărim politicile convenite în cadrul Pactului verde european, prin clarificarea tendinţelor şi facilitarea unei discuţii în cunoştinţă de cauză între factorii de decizie cu privire la domeniile în care sunt necesare eforturi suplimentare", a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Indicatorii principali urmează structura celui de Al 8-lea program de acţiune pentru mediu pe baza Pactului verde european şi includ primii 2-3 indicatori cei mai relevanţi din punctul de vedere al politicilor şi cei mai solizi din punct de vedere statistic pentru fiecare dintre obiectivele prioritare tematice până în 2030, acoperind atenuarea schimbărilor climatice, adaptarea la schimbările climatice, economia circulară, reducerea la zero a poluării şi biodiversitatea.